Kurczak w sosie sojowo grzybowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kurczak w sosie sojowo grzybowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974285665.jpeg&w=3840&q=75)
kurczak mocno sojowo grzybowy
0
0 / 0
kurczak mocno sojowo grzybowy
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
100 śmietana 18%
1 łyżecz. sól
100 g lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szt. kurczak cały
1 szt. cebula
6 łyżka sos sojowo-grzybowy
4 łyżka olej
0.50 łyżecz. pieprz
Przygotowanie
1
Kurczaka sprawić, umyć i skropić sosem sojowo-grzybowym i odstawić na 2-3 godziny.
2
Każdy kawałek kurczaka obtoczyć w mące i podsmażyć na oliwie z każdej strony.
3
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć.
4
Zalać wodą i dusić do miękkości.
5
Popieprzyć i w razie potrzeby dosolić.
6
Sos zabielić śmietaną.