Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

m7
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

0

0 / 0

To przespis od mojego znajomego chińczyka wart spróbowania:) bardzo ważne jest zachowanie proporcji sosu wtedy ma idelany smak ja go robie jeszcze z pędami bambusa z ananasem -takie jest na fotce ,albo z mini kolbami kukurydzy .Wszytkie opcje smakują wybornie

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

100 ocet 6%

40 g koncentrat pomidorowy łowicz

2 szt. pierś kurczaka

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. ombir świeży

2 szt. czosnek

1 szt. por

6 szt. plastry ananasa

1 szt. papryka czerwona

1 łyżka mąka ziemniaczana

10 dek. cukier

Przygotowanie


1

Kurczaka pokroić w paseczki ,dodać do niego roztrzepane jajko i makę ziemniaczaną. Wymieszać i smazyć w głebokim oleju. Posiekany drobno imbir, czosnek i por podsmażyć. W osobnym garnuszku przygotowac podstawę sosu : 100 ml wody , ocet i cuker dokładnie wymieszać. Połączyć z podsmażonymi imbirem,czosnkiem i porem - to się musi przegryź. Do sosu dodać pokrojonego ananasa i paprykę . Lekko podgrzać i zagęścić wodą z mąką zmieniaczaną ale uważajcie aby nie dać za dużo bo moze zrobic się kisiel!! Do garnka wrzucić kawałki kurczaka i dokładnie wymieszać . Nakładać na talerze i podawać z białym ryżem

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły