Kurczak w sosie pomarańczowym z ryżem

EkspertOdKuchni
Kurczak w sosie pomarańczowym z ryżem

0

0 / 0

Poznaj przepis na idealnie chrupiącego kurczaka w domowym sosie pomarańczowym z nutą imbiru, czosnku i anyżu. To połączenie orientalnych smaków, słodyczy i delikatnej ostrości, które zadowoli każdego miłośnika kuchni azjatyckiej. Danie doskonale komponuje się z ryżem jaśminowym i jest świetnym pomysłem na obiad lub kolację. Prosty skład, szybkie przygotowanie i efekt jak z restauracji!

15

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

400 g podudzia z kurczaka bez skóry i kości

60 g skrobia ziemniaczana

60 ml woda

200 g ryż jaśminowy

30 ml sos sojowy

60 g cukier

1 szt. ząbki czosnku

1 szt. kawałek imbiru

30 ml ocet ryżowy

1 szczyp. płatki chili

1 szt. gwiazdki anyżu

0.50 pęcz. cebula dymka

1 łyżka sezam do posypania

500 ml olej do smażenia

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij z niej sok do rondelka.

2

Dodaj cukier, sos sojowy, ocet ryżowy, anyż i płatki chili. Zagotuj.

3

Zmniejsz ogień i gotuj przez 4 minuty.

4

Dodaj starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj kolejne 2 minuty.

5

W kubku wymieszaj łyżeczkę skrobi z 40 ml wody. Wlej do sosu, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.

6

Gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje. Wyjmij anyż.

7

Przygotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.

8

Pokrój mięso na kostkę o boku ok. 2 cm. Dopraw solą i pieprzem.

9

W misce wymieszaj kurczaka z pozostałą skrobią i wodą (ok. 20 ml), tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty ciastem.

10

Rozgrzej olej w garnku lub głębokiej patelni.

11

Smaż kurczaka w dwóch partiach przez 5–6 minut z każdej strony, aż będzie złocisty.

12

Wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

13

Jeszcze mocniej rozgrzej olej.

14

Włóż kurczaka ponownie i smaż przez ok. 2 minuty, aż stanie się bardzo chrupiący.

15

Ponownie odsącz na ręczniku papierowym.

16

Wrzuć usmażonego kurczaka do gorącego sosu i dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek był nim równomiernie pokryty.

17

Podawaj z ryżem. Posyp posiekaną dymką i sezamem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły