Kurczak w potrawce ryżowej z owocami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kurczak w potrawce ryżowej z owocami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1840-1702057603475.jpeg&w=3840&q=75)
Dla dzieci od 1 roku życia. Produkt jest bezglutenowy
0
0 / 0
Dla dzieci od 1 roku życia. Produkt jest bezglutenowy
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżecz. rodzynki
1 szkl. ryż biały
2 szkl. rosoł
4 szt. podudzie z kurczaka
1 szt. cebula
3 szt. morele
1 szt. jabłka
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka sok z cytryny
1 łyżka nać pietruszki
Przygotowanie
Udka umyj, oczyść i osusz.
Obierz i posiekaj cebulę
W rondlu rozgrzej oliwę, włóż udka i obsmaż na rumiano ze wszystkich stron
Pod koniec dodaj cebulę i poczekaj aż się zeszkli
Ryż opłucz na sitku(ugotowany)następnie osącz go i dodaj do kurczaka
Smaż mieszając 3-4 minuty aż ryż będzie szklisty
Następnie wlej 2 szklanki rosołu
Gotuj na wolnym ogniu mieszając aż cały płyn się wchłonie
Umyj owoce i rodzynki
Z jabłek usuń gniazdko nasienne z moreli pestki
Owoce pokrój na małe cząstki i ułóż na wierzchu potrawki posyp rodzynkami i polej sokiem z cytryny