0

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
papryka ostra
1 Szczypta
przyprawa maggi
0.5 Łyżeczki
pieprz
0.5 Łyżeczki
papryka czerwona słodka
0.5 Szklanki
mleko
1.5 Szklanki
płatki kukurydziane
1 Szklanka
bułka tarta
1 Szklanka
olej
2 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
pierś kurczaka
4 Łyżki
mąka pszenna tortowa
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Piersi czyścimy, kroimy jak kto lubi mogą być mniejsze kotleciki, mogą być podłużne paseczki. Przyprawiamy pieprzem i papryką ostrą, nie solimy.
  2. Z jajek, maki i mleka przygotowujemy ciasto naleśnikowe, ciasto ma być gęste jeśli mąki jest za mało dosypać więcej. Do ciasta dodajemy sól, pieprz cayenne, papryki, maggi, ja dodałam jeszcze odrobinę przyprawy do kurczaka. Panierka: płatki mieszamy z bułka tartą.
  3. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy najpierw w cieście a następnie obtaczamy w panierce. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Mnie smakował lepiej tylko w samym cieście:)i do ciasta dodałam 3 ząbki czosnku ale można też panierować, u mnie w panierce na drugim zdjęciu.

Opis

Pomysł na taka panierkę "podrzuciły" mi dziewczyny na forum:) spróbowałam i wyszedł ok kurczak z tego przepisu jest miękki w środku i chrupiący na zewnątrz poza tym pikantny a u mnie wszyscy za takim przepadają.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!