Kurczak w pikantnym cieście
monikap
Pomysł na taka panierkę "podrzuciły" mi dziewczyny na forum:) spróbowałam i wyszedł ok kurczak z tego przepisu jest miękki w środku i chrupiący na zewnątrz poza tym pikantny a u mnie wszyscy za takim przepadają.
0
0 / 0
Pomysł na taka panierkę "podrzuciły" mi dziewczyny na forum:) spróbowałam i wyszedł ok kurczak z tego przepisu jest miękki w środku i chrupiący na zewnątrz poza tym pikantny a u mnie wszyscy za takim przepadają.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. sól
1 szcz. papryka ostra
1 szcz. przyprawa maggi
0.50 łyżeczka pieprz
0.50 łyżeczka papryka czerwona słodka
0.50 szkl. mleko
1.50 szkl. płatki kukurydziane
1 szkl. bułka tarta
1 szkl. olej
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. pierś kurczaka
4 łyżka mąka pszenna tortowa
Przygotowanie
Piersi czyścimy, kroimy jak kto lubi mogą być mniejsze kotleciki, mogą być podłużne paseczki. Przyprawiamy pieprzem i papryką ostrą, nie solimy.
Z jajek, maki i mleka przygotowujemy ciasto naleśnikowe, ciasto ma być gęste jeśli mąki jest za mało dosypać więcej. Do ciasta dodajemy sól, pieprz cayenne, papryki, maggi, ja dodałam jeszcze odrobinę przyprawy do kurczaka. Panierka: płatki mieszamy z bułka tartą.
Każdy kawałek kurczaka obtaczamy najpierw w cieście a następnie obtaczamy w panierce. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Mnie smakował lepiej tylko w samym cieście:)i do ciasta dodałam 3 ząbki czosnku ale można też panierować, u mnie w panierce na drugim zdjęciu.