Kurczak w pieczarkach
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kurczak w pieczarkach](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F8479-1702058051241.jpeg&w=3840&q=75)
Smaczna potrawa, która nie wymaga zbyt długiego czasu przygotowywania.
0
0 / 0
Smaczna potrawa, która nie wymaga zbyt długiego czasu przygotowywania.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
5 porcji
Składniki
1 kg udka kurze ze skórą
0.25 łyżecz. sól, pieprz
1 łyżecz. przyprawa do kurczaka
1 łyżecz. zioła prowansalskie
25 dag. pieczarki
Przygotowanie
1
Udka z kurczaka umyć i osuszyć, następnie natrzeć je solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
2
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Kurczaka wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
3
Po tym czasie porcje ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać je ziołami. Na kurczaku ułożyć pokrojone pieczarki.
4
Kurczaka podlać wodą. Piec pod przykryciem przez około 60- 90 minut w temp. 200 stopni.