Kurczak w panierce z ketchupem

kontakt_2
Kurczak w panierce z ketchupem

1

5 / 1

Taki kurczak zrobi wrażenie na każdym stole! Soczysty, rozpływający się w ustach środek z chrupiąca i aromatyczną od przypraw i ketchupu skórką. Idealny na świąteczny obiad.

10

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. kurczak cały

4 łyżka olej rzepakowy

1 łyżka sos sojowy ciemny

3 łyżka ketchup kotlin łagodny

1 łyżka miód

1 łyżka papryka słodka

1 łyżecz. suszony rozmaryn

1 łyżecz. sól

0.25 łyżecz. papryka ostra

3 szt. jabłka

Przygotowanie


1

Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

2

Olej rzepakowy mieszamy w miseczce z sosem sojowym, miodem, papryką słodką oraz ostrą, ketchupem, rozmarynem i solą. Nacieramy dokładnie kurczaka w środku i z zewnątrz. Kurczaka zawijamy folią spożywczą i marynujemy w lodówce przez min. 6 h.

3

Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ćwiartki.

4

Do środka kurczaka wkładamy jabłka. Brytfankę smarujemy olejem. Kurczaka przekładamy do brytfanki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kurczaka pieczemy przez ok. 1,5 h.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1265

kcal

Białka

120

gram

Węglowodany

29

gram

Tłuszcze

75

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły