Kurczak w panierce z ketchupem

kontakt_2
Kurczak w panierce z ketchupem

1

5 / 1

Taki kurczak zrobi wrażenie na każdym stole! Soczysty, rozpływający się w ustach środek z chrupiąca i aromatyczną od przypraw i ketchupu skórką. Idealny na świąteczny obiad.

10

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. kurczak cały

4 łyżka olej rzepakowy

1 łyżka sos sojowy ciemny

3 łyżka ketchup kotlin łagodny

1 łyżka miód

1 łyżka papryka słodka

1 łyżecz. suszony rozmaryn

1 łyżecz. sól

0.25 łyżecz. papryka ostra

3 szt. jabłka

Przygotowanie


1

Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

2

Olej rzepakowy mieszamy w miseczce z sosem sojowym, miodem, papryką słodką oraz ostrą, ketchupem, rozmarynem i solą. Nacieramy dokładnie kurczaka w środku i z zewnątrz. Kurczaka zawijamy folią spożywczą i marynujemy w lodówce przez min. 6 h.

3

Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ćwiartki.

4

Do środka kurczaka wkładamy jabłka. Brytfankę smarujemy olejem. Kurczaka przekładamy do brytfanki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kurczaka pieczemy przez ok. 1,5 h.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły