Kurczak w panierce z ketchupem
kontakt_2
Taki kurczak zrobi wrażenie na każdym stole! Soczysty, rozpływający się w ustach środek z chrupiąca i aromatyczną od przypraw i ketchupu skórką. Idealny na świąteczny obiad.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1265
kcal
Białka
120
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
75
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
5 / 1
Taki kurczak zrobi wrażenie na każdym stole! Soczysty, rozpływający się w ustach środek z chrupiąca i aromatyczną od przypraw i ketchupu skórką. Idealny na świąteczny obiad.
10
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. kurczak cały
4 łyżka olej rzepakowy
1 łyżka sos sojowy ciemny
3 łyżka ketchup kotlin łagodny
1 łyżka miód
1 łyżka papryka słodka
1 łyżecz. suszony rozmaryn
1 łyżecz. sól
0.25 łyżecz. papryka ostra
3 szt. jabłka
Przygotowanie
Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Olej rzepakowy mieszamy w miseczce z sosem sojowym, miodem, papryką słodką oraz ostrą, ketchupem, rozmarynem i solą. Nacieramy dokładnie kurczaka w środku i z zewnątrz. Kurczaka zawijamy folią spożywczą i marynujemy w lodówce przez min. 6 h.
Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ćwiartki.
Do środka kurczaka wkładamy jabłka. Brytfankę smarujemy olejem. Kurczaka przekładamy do brytfanki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kurczaka pieczemy przez ok. 1,5 h.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1265
kcal
Białka
120
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
75
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.