Kurczak w panierce z ketchupem
kontakt_2
Taki kurczak zrobi wrażenie na każdym stole! Soczysty, rozpływający się w ustach środek z chrupiąca i aromatyczną od przypraw i ketchupu skórką. Idealny na świąteczny obiad.
1
5 / 1
Taki kurczak zrobi wrażenie na każdym stole! Soczysty, rozpływający się w ustach środek z chrupiąca i aromatyczną od przypraw i ketchupu skórką. Idealny na świąteczny obiad.
10
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. kurczak cały
4 łyżka olej rzepakowy
1 łyżka sos sojowy ciemny
3 łyżka ketchup kotlin łagodny
1 łyżka miód
1 łyżka papryka słodka
1 łyżecz. suszony rozmaryn
1 łyżecz. sól
0.25 łyżecz. papryka ostra
3 szt. jabłka
Przygotowanie
Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Olej rzepakowy mieszamy w miseczce z sosem sojowym, miodem, papryką słodką oraz ostrą, ketchupem, rozmarynem i solą. Nacieramy dokładnie kurczaka w środku i z zewnątrz. Kurczaka zawijamy folią spożywczą i marynujemy w lodówce przez min. 6 h.
Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ćwiartki.
Do środka kurczaka wkładamy jabłka. Brytfankę smarujemy olejem. Kurczaka przekładamy do brytfanki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kurczaka pieczemy przez ok. 1,5 h.