Kurczak w kremowym sosie cytrynowym ze smażoną cukinią

Lubella
Kurczak w kremowym sosie cytrynowym ze smażoną cukinią

0

0 / 0

Kurczak w kremowym sosie cytrynowym ze smażoną cukinią to szybkie, proste danie z wyrazistym smakiem. Soczyste mięso w delikatnym sosie na bazie śmietanki, bulionu i cytryny doskonale komponuje się z lekko pikantną cukinią z patelni. Świetnie sprawdzi się na letni obiad, kolację z bliskimi albo wtedy, gdy masz ochotę na coś lekkiego i orzeźwiającego. Życzymy smacznego!

13

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. filet z piersi kurczaka

1 łyżecz. suszony tymianek

1 szt. jajko

3 łyżka mąka pszenna lubella

3 łyżka parmezan tarty

2 łyżka masło

2 łyżka oliwa z oliwek

100 ml bulion drobiowy

150 ml śmietanka 30%

0.50 szt. cytryna

1 szt. cukinia

1 łyżka płatki chili

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Filety przekrój wzdłuż na cieńsze kotlety. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem z obu stron.

2

W głębokim talerzu roztrzep jajko. W osobnym wymieszaj mąkę z parmezanem.

3

Każdy kawałek kurczaka zanurz w jajku, a potem obtocz w mieszance mąki i parmezanu.

4

Na patelni rozgrzej łyżkę masła i łyżkę oliwy. Usmaż kurczaka z obu stron na złoty kolor (ok. 3–4 minuty na stronę).

5

Wlej bulion, dodaj śmietankę, sok i skórkę z cytryny. Gotuj 2–3 minuty na średnim ogniu, aż lekko zgęstnieje.

6

W tym czasie pokrój cukinię w słupki. Na osobnej patelni rozgrzej łyżkę masła i oliwy. Wrzuć cukinię i smaż na dużym ogniu przez 4–5 minut, aż lekko się zrumieni.

7

Pod koniec dopraw cukinię solą i płatkami chilli. Podawaj razem z kurczakiem i sosem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły