Kurczak w jarzynce
m7
Kurczak z warzywami
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1260
kcal
Białka
119
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
72
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kurczak z warzywami
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
50 olej
1 łyżecz. sól
100 g mąka pszenna tortowa lubella
1 szt. kurczak cały
1 szt. marchew
1 łyżka koper ogrodowy
1 łyżka mąka ziemniaczana
0.50 łyżecz. pieprz
4 łyżka groszek zielony
4 łyżka kukurydza
Przygotowanie
Kurczaka sprawić i umyć.
Mięso skropić sosem sojowo-grzybowym i odstawić na 15 minut. Każdy kawałek obtoczyć z każdej strony w mące i dobrze podsmażyć.
Podlać wodą, posolić i popieprzyć i dusić na małym ogniu do miękkości.
Dodać odsączoną mieszankę i koperek, rozrobić w niewielkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną, zagęścić sos i zagotować.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Dobrze jest kurczaka spożyć od razu, bo potem sos zagęszczony mąką ziemniaczaną robi się rzadki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1260
kcal
Białka
119
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
72
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.