Kurczak w jarzynce

m7
Kurczak w jarzynce

0

0 / 0

Kurczak z warzywami

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

50 olej

1 łyżecz. sól

100 g mąka pszenna tortowa lubella

1 szt. kurczak cały

1 szt. marchew

1 łyżka koper ogrodowy

1 łyżka mąka ziemniaczana

0.50 łyżecz. pieprz

4 łyżka groszek zielony

4 łyżka kukurydza

Przygotowanie


1

Kurczaka sprawić i umyć.

2

Mięso skropić sosem sojowo-grzybowym i odstawić na 15 minut. Każdy kawałek obtoczyć z każdej strony w mące i dobrze podsmażyć.

3

Podlać wodą, posolić i popieprzyć i dusić na małym ogniu do miękkości.

4

Dodać odsączoną mieszankę i koperek, rozrobić w niewielkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną, zagęścić sos i zagotować.

5

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

6

Dobrze jest kurczaka spożyć od razu, bo potem sos zagęszczony mąką ziemniaczaną robi się rzadki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1260

kcal

Białka

119

gram

Węglowodany

28

gram

Tłuszcze

72

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły