Kurczak tikka masala
EkspertOdKuchni
Szukasz inspiracji na aromatyczny obiad lub smaczną kolację? Poznaj przepis na kurczaka tikka masala, który zasmakuje każdemu, kto ceni sobie intensywne potrawy. Soczyste kawałki kurczaka marynowane w jogurcie i bogatej mieszance przypraw serwuj z delikatnym ryżem, aby stworzyć zrównoważone połączenie smaków. Życzymy smacznego!
1
0 / 0
Szukasz inspiracji na aromatyczny obiad lub smaczną kolację? Poznaj przepis na kurczaka tikka masala, który zasmakuje każdemu, kto ceni sobie intensywne potrawy. Soczyste kawałki kurczaka marynowane w jogurcie i bogatej mieszance przypraw serwuj z delikatnym ryżem, aby stworzyć zrównoważone połączenie smaków. Życzymy smacznego!
17
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g pierś z kurczaka
1 szt. cebula biała
30 g imbir
100 śmietana 18%
100 jogurt naturalny
300 passata pomidorowa łowicz
300 sos curry
50 sok z cytryny
1 szcz. kmin rzymski
1 szcz. kolendra mielona
1 szcz. chilli w płatkach
1 szcz. mieszanka garam masala
1 szcz. kurkuma
1 szcz. pieprz
1 szcz. sól
1 szcz. cukier
1 pęcz. natka kolendry
Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w większą kostkę.
Przygotowujemy marynatę do kurczaka. W misce mieszamy gęsty jogurt naturalny z posiekanym czosnkiem i imbirem. Dodajemy sok z cytryny i przyprawy: szczyptę kminu, kolendry, chilli w płatkach, mieszankę garam masala, kurkumy i sól.
Do przygotowanej marynaty dodajemy pokrojonego kurczaka i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu smażymy kurczaka.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Cebulę białą kroimy w kostkę i smażymy na patelni do miękkości. Dodajemy passatę pomidorową i przyprawy: szczyptę mielonej kolendry, kminu rzymskiego, mieszanki garam masala, pieprz czarny, sól i kurkumę. Smażymy sos ok. 5 minut, dodając partiami sos curry.
Do sosu wrzucamy usmażonego kurczaka i dodajemy gęstą śmietanę. W razie potrzeby doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny. Całość dusimy jeszcze przez 10 minut.
Kurczaka tikka masala podajemy z ryżem, obsypując obficie natką kolendry.