Kurczak tikka masala

EkspertOdKuchni
Kurczak tikka masala

1

0 / 0

Szukasz inspiracji na aromatyczny obiad lub smaczną kolację? Poznaj przepis na kurczaka tikka masala, który zasmakuje każdemu, kto ceni sobie intensywne potrawy. Soczyste kawałki kurczaka marynowane w jogurcie i bogatej mieszance przypraw serwuj z delikatnym ryżem, aby stworzyć zrównoważone połączenie smaków. Życzymy smacznego!

17

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g pierś z kurczaka

1 szt. cebula biała

30 g imbir

100 śmietana 18%

100 jogurt naturalny

300 passata pomidorowa łowicz

300 sos curry

50 sok z cytryny

1 szcz. kmin rzymski

1 szcz. kolendra mielona

1 szcz. chilli w płatkach

1 szcz. mieszanka garam masala

1 szcz. kurkuma

1 szcz. pieprz

1 szcz. sól

1 szcz. cukier

1 pęcz. natka kolendry

Przygotowanie


1

Pierś z kurczaka kroimy w większą kostkę.

2

Przygotowujemy marynatę do kurczaka. W misce mieszamy gęsty jogurt naturalny z posiekanym czosnkiem i imbirem. Dodajemy sok z cytryny i przyprawy: szczyptę kminu, kolendry, chilli w płatkach, mieszankę garam masala, kurkumy i sól.

3

Do przygotowanej marynaty dodajemy pokrojonego kurczaka i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu smażymy kurczaka.

4

W międzyczasie przygotowujemy sos. Cebulę białą kroimy w kostkę i smażymy na patelni do miękkości. Dodajemy passatę pomidorową i przyprawy: szczyptę mielonej kolendry, kminu rzymskiego, mieszanki garam masala, pieprz czarny, sól i kurkumę. Smażymy sos ok. 5 minut, dodając partiami sos curry.

5

Do sosu wrzucamy usmażonego kurczaka i dodajemy gęstą śmietanę. W razie potrzeby doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny. Całość dusimy jeszcze przez 10 minut.

6

Kurczaka tikka masala podajemy z ryżem, obsypując obficie natką kolendry.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły