Kurczak tanduri
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kurczak tanduri](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976332685.jpeg&w=3840&q=75)
Potrawa wywodzi się z Indii. Nie jest to inna wersja biryani, czyli indyjskiego ryżu z kurczakiem, ale jest równie pyszny i doskonały na każdą okazję.
0
0 / 0
Potrawa wywodzi się z Indii. Nie jest to inna wersja biryani, czyli indyjskiego ryżu z kurczakiem, ale jest równie pyszny i doskonały na każdą okazję.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. kolendra
1 szczyp. sól
0.25 łyżecz. masala
4 szt. udko z kurczaka
0.50 szt. sok z cytryny
4 szt. czosnek
2 szt. papryczka chili
1 szt. cebula
1 łyżka olej
4 łyżka jogurt naturalny
2 łyżka imbir
0.50 łyżka kolendra
1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
0.50 łyżka kurkuma
Przygotowanie
Wszystkie składniki (oprócz kurczaka) miksujemy, aż uzyskamy gęstą papkę (w mikserze lub innym urządzeniu).
Następnie wylewamy marynatę na kurczaka. Musi ona w całości pokryć mięso.
Przykrywamy folią samoprzylepną i wkładamy do lodówki na minimum 30 min.
Kurczaka kładziemy na grilla lub ruszt.
Przypieczonego podajemy z chlebkiem pita.