Kurczak tanduri

m7
Kurczak tanduri

0

0 / 0

Potrawa wywodzi się z Indii. Nie jest to inna wersja biryani, czyli indyjskiego ryżu z kurczakiem, ale jest równie pyszny i doskonały na każdą okazję.

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. kolendra

1 szczyp. sól

0.25 łyżecz. masala

4 szt. udko z kurczaka

0.50 szt. sok z cytryny

4 szt. czosnek

2 szt. papryczka chili

1 szt. cebula

1 łyżka olej

4 łyżka jogurt naturalny

2 łyżka imbir

0.50 łyżka kolendra

1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

0.50 łyżka kurkuma

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki (oprócz kurczaka) miksujemy, aż uzyskamy gęstą papkę (w mikserze lub innym urządzeniu).

2

Następnie wylewamy marynatę na kurczaka. Musi ona w całości pokryć mięso.

3

Przykrywamy folią samoprzylepną i wkładamy do lodówki na minimum 30 min.

4

Kurczaka kładziemy na grilla lub ruszt.

5

Przypieczonego podajemy z chlebkiem pita.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

380

kcal

Białka

36

gram

Węglowodany

23

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły