Kurczak słodko-pikantny w sosie pomidorowym

m7
Kurczak słodko-pikantny w sosie pomidorowym

Średnia 0 / 0

Oceń!

Dla wielbicieli pikantnych potraw coś w stylu kuchni kurczaka słodko-kwaśnego lecz o niebo od niego pyszniejsze......Ciekawy sposob na wykorzystanie pozostałych owoców...

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szczyp. chili

1 szczyp. bazylia

1 szczyp. oregano

1 szczyp. bazylia

1 szczyp. czosnek

1 szczyp. pieprz

1 łyżecz. przyprawa do gyrosa

300 g makaron

400 g pomidory krojone łowicz

2 szt. pierś kurczaka

0.50 szt. ananas plastry w syropie

4 szt. brzoskwinia w syropie

1 łyżka cukier

Przygotowanie


Na 12 lyzkach oleju smażyć kurczaka pokrojonego w kostkę.

Wsypać szczypte czosnku nadal smazyc.

Posypać chili i przyprawa do gyrosa.

Brzoskwinie pokroić w kawałeczki to samo zrobić z ananasem.

Do kurczaka wlać sok z ananasa, a pożniej same owoce.

Dusić ok5minut.

Jezeli sok sie wygotuje mozna dolac odrobine wody.

Tu nastepuje wlanie sosu pomidorowego.

Można wlać gotowy lub przygotować własny lecz radzę to zrobić przed smazeniem kurczaka.

Pomidory zmiksować.

Wsypać cukier bazylię czosnek i oregano.

Plać do kurczaka.

Po wlaniu sosu całość zagotować i podawać na gorąco z makaronem spaghetti lub ryżem. Smacznego

Wartości odżywcze na porcję


Energia

834

kcal

Białka

58

gram

Węglowodany

128

gram

Tłuszcze

5

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły