Kurczak po królewsku

bartek
Kurczak po królewsku

1

0 / 0

Przepis i wykonanie ciotki Grażyny - najlepszej kucharki na świecie. U nas w rodzinie mówi się, że Grażyna mogłaby gotować dla króla.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 pęcz. nać pietruszki

1 szkl. mleko

1 szt. kurczak cały

1 szt. bułka pszenna

1 szt. cebula

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. sól, pieprz

25 dek. wątroba drobiowa

25 dek. mięso mielone wieprzowe

25 dek. pieczarki

Przygotowanie


1

Filetujemy kurczaka, tzn. wyjmujemy kości, starając się, aby skóra pozostała nienaruszona. Solimy i pieprzymy wyfiletowanego kurczaka, zostawiamy go na godzinę w chłodnym miejscu i w tym czasie robimy farsz.

2

Pieczarki smażymy z cebulką pokrojoną w kostkę i studzimy. Surową, oczyszczoną z błon wątróbkę kroimy w drobną kostkę.

3

Mięso mielimy, bułkę moczymy w mleku (pół szklanki mleka + pół szklanki wody), białko ubijamy na pianę.

4

Wszystko mieszamy: pieczarki, mięso, wyciśniętą i przemieloną bułkę, posiekaną wątróbkę, żółtko, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.

5

Kurczaka nadziewamy farszem i spinamy wykałaczkami otwory po skrzydełkach, udkach i środek tuszki.

6

Tak przygotowanego kurczaka wkładamy w rękaw do pieczenia i pieczemy: 1 kg kurczak - 1 godzinę, 1,5 kg kurczak - 1,5 godziny.

7

Pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw, żeby kurczak się przyrumienił.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły