Kurczak po królewsku
bartek
Przepis i wykonanie ciotki Grażyny - najlepszej kucharki na świecie. U nas w rodzinie mówi się, że Grażyna mogłaby gotować dla króla.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
882
kcal
Białka
99
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
56
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Przepis i wykonanie ciotki Grażyny - najlepszej kucharki na świecie. U nas w rodzinie mówi się, że Grażyna mogłaby gotować dla króla.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 pęcz. nać pietruszki
1 szkl. mleko
1 szt. kurczak cały
1 szt. bułka pszenna
1 szt. cebula
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. sól, pieprz
25 dag. wątroba drobiowa
25 dag. mięso mielone wieprzowe
25 dag. pieczarki
Przygotowanie
Filetujemy kurczaka, tzn. wyjmujemy kości, starając się, aby skóra pozostała nienaruszona. Solimy i pieprzymy wyfiletowanego kurczaka, zostawiamy go na godzinę w chłodnym miejscu i w tym czasie robimy farsz.
Pieczarki smażymy z cebulką pokrojoną w kostkę i studzimy. Surową, oczyszczoną z błon wątróbkę kroimy w drobną kostkę.
Mięso mielimy, bułkę moczymy w mleku (pół szklanki mleka + pół szklanki wody), białko ubijamy na pianę.
Wszystko mieszamy: pieczarki, mięso, wyciśniętą i przemieloną bułkę, posiekaną wątróbkę, żółtko, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.
Kurczaka nadziewamy farszem i spinamy wykałaczkami otwory po skrzydełkach, udkach i środek tuszki.
Tak przygotowanego kurczaka wkładamy w rękaw do pieczenia i pieczemy: 1 kg kurczak - 1 godzinę, 1,5 kg kurczak - 1,5 godziny.
Pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw, żeby kurczak się przyrumienił.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
882
kcal
Białka
99
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
56
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.