Kurczak piccata

Lubella
Kurczak piccata

0

0 / 0

Kurczak piccata to danie kuchni włoskiej, które charakteryzuje się świeżym, cytrynowym aromatem. To doskonały wybór na lekki obiad lub romantyczną kolację. Połączenie soczystego kurczaka, kremowego sosu piccata z kaparami, a także kwaśnych cytryn z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom aromatycznych dań. Całość można serwować z makaronem lub ziemniakami. Smacznego!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g pierś z kurczaka

1 szkl. białe wino wytrawne

150 ml śmietanka 30%

50 g masło klarowane

100 g mąka pszenna lubella

2 łyżka kapary

3 łyżka sok z cytryny

1 pęcz. natka pietruszki

1 szcz. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Pierś z kurczaka myjemy, suszymy i przekrawamy wzdłuż. Delikatnie rozbijamy za pomocą tłuczka.

2

Mięso solimy i pieprzymy z obu stron, a następnie obtaczamy w mące.

3

Masło klarowane rozgrzewamy na patelni. Smażymy kurczaka z obu stron na złocisty kolor. Następnie ściągamy mięso z patelni i wlewamy wino oraz śmietankę. Na małym ogniu doprowadzamy do zagęszczenia się sosu. Pod koniec redukcji dodajemy sok z cytryny i kapary.

4

Usmażone piersi przekładamy na patelnię i dusimy w sosie jeszcze przez chwilę.

5

Gotowe danie posypujemy pokrojoną drobno natką pietruszki i podajemy z ziemniakami lub z makaronem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły