Kurczak piccata
Lubella
Kurczak piccata to danie kuchni włoskiej, które charakteryzuje się świeżym, cytrynowym aromatem. To doskonały wybór na lekki obiad lub romantyczną kolację. Połączenie soczystego kurczaka, kremowego sosu piccata z kaparami, a także kwaśnych cytryn z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom aromatycznych dań. Całość można serwować z makaronem lub ziemniakami. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
923
kcal
Białka
85
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
55
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kurczak piccata to danie kuchni włoskiej, które charakteryzuje się świeżym, cytrynowym aromatem. To doskonały wybór na lekki obiad lub romantyczną kolację. Połączenie soczystego kurczaka, kremowego sosu piccata z kaparami, a także kwaśnych cytryn z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom aromatycznych dań. Całość można serwować z makaronem lub ziemniakami. Smacznego!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g pierś z kurczaka
1 szkl. białe wino wytrawne
150 ml śmietanka 30%
50 g masło klarowane
100 g mąka pszenna lubella
2 łyżka kapary
3 łyżka sok z cytryny
1 pęcz. natka pietruszki
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Pierś z kurczaka myjemy, suszymy i przekrawamy wzdłuż. Delikatnie rozbijamy za pomocą tłuczka.
Mięso solimy i pieprzymy z obu stron, a następnie obtaczamy w mące.
Masło klarowane rozgrzewamy na patelni. Smażymy kurczaka z obu stron na złocisty kolor. Następnie ściągamy mięso z patelni i wlewamy wino oraz śmietankę. Na małym ogniu doprowadzamy do zagęszczenia się sosu. Pod koniec redukcji dodajemy sok z cytryny i kapary.
Usmażone piersi przekładamy na patelnię i dusimy w sosie jeszcze przez chwilę.
Gotowe danie posypujemy pokrojoną drobno natką pietruszki i podajemy z ziemniakami lub z makaronem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
923
kcal
Białka
85
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
55
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.