Kurczak nadziany
m7
Jest kontynuacją rodzinnej tradycji, w trochę zmienionej wersji.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1027
kcal
Białka
107
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
51
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jest kontynuacją rodzinnej tradycji, w trochę zmienionej wersji.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 kg kurczak
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. suszona bazylia
500 g wątróbka z indyka
2 szt. sucha bułka
2 szt. nać pietruszki
1 szt. sznurek
1 łyżka rodzynki
4 łyżka miód
Przygotowanie
Sposób przygotowania
farsz:
wątróbkę drobno kroimy, dodajemy miękkie bułki (wcześniej moczone w wodzie), pietruszkę i rodzynki, solimy i pieprzymy do smaku.
kurczaka myjemy dokładnie
odfiletowujemy go czyli wyjmujemy z niego wszystkie kości.
nadziewamy farszem, ściśle obwiązujemy.
solimy i pieprzymy, sypiemy bazylią i smarujemy miodem
pieczemy w naczyniu żaroodpornym około 1,5 godz.
gotowe
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1027
kcal
Białka
107
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
51
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.