Kurczak na puszce piwa
m7
1
0 / 0
pewnie znacie ten sposób pieczenia kurczaka... na puszce piwa lub butelce... oczywiscie nie pustej
5
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżeczka sól, pieprz
1 łyżeczka papryka czerwona słodka
1 szt. kurczak cały
1 szt. piwo jasne
3 szt. ząbek czosnku
Przygotowanie
Kurczaka w całosci przyprawiamy, z piwa upijamy ktroche tak by pozostało 2/3 napoju wsadzamy kuprem kurczaka na otwór, cienkim nozem delikatnie nakłuwamy kurczakowi skore na całej powerzchni tak zeby parujacy płyn mogł sie wydobywac na zewnatrz przez skóre kurczaka. Całosć wstawiamy do goracego piekarnika na 180C na jakas godzine. w trakcie pieczenia mozna nakłuwac skore jesli ta stanie sie sucha. Po upieczeniu ostroznie zdjac z puszki lub butelki pocwiartkowac i gotowe;) piwo niestety do wylania ale zawsze mozna otworzyc nowe;) Kurczak jest soczysty i nie wymaga od nas prawie zadnej uwagi w trakcie pieczenia