Kurczak faszerowany pomidorami, mozzarellą i szpinakiem
maspexdigital
1
2.3 / 3
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. filety z kurczaka
1 szt. pomidory całe bez skóry łowicz
125 g szpinak
2 szt. kulka mozarelli
2 łyżka sól, pieprz
3 łyżka olej
Przygotowanie
Mięso umyj i lekko rozbij tłuczkiem. Czosnek obierz i wyciśnij przez praskę.
Filety natrzyj solą, pieprzem i czosnkiem. Możesz je zostawić na pół godziny w lodówce (opcjonalnie).
Obsmaż na gorącym oleju 5 minut z każdej strony. Następnie zdejmij z patelni.
Każdy filet natnij z jednej strony. W każdą kieszonkę włóż: kilka liści szpinaku, po 3 plasterki sera mozzarella i dwa pomidory z puszki. Tak przygotowane filety przełóż do żaroodpornego naczynia. Na dno dodaj sos pomidorowy z puszki, który został po użyciu pomidorów, kilka liści szpinaku i trochę oleju.
Naczynie przykryj folia aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika (150°C, bez termoobiegu) na ok. 20 minut aż mięso będzie upieczone w środku, a ser roztopiony.