Kurczak czkmeruli w sosie czosnkowym

EkspertOdKuchni
Kurczak czkmeruli w sosie czosnkowym

1

0 / 0

Kurczak czkmeruli w sosie czosnkowym to popularne danie kuchni gruzińskie, które jest wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Połączenie udek z kurczaka z wyrazistym sosem czosnkowym z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistych potraw. Życzymy smacznego!

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g udko z kurczaka

4 szt. ząbki czosnku

300 ml śmietanka 30%

1 łyżka masło

1 pęcz. szczypiorek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

20 ml oliwa

Przygotowanie


1

Udka kurczaka nacieramy solą, pieprzem czarnym i oliwą. Rozgrzewamy piekarnik na 180°C. Udka pieczemy w piekarniku około 30 minut.

2

W międzyczasie w rondelku podsmażamy na maśle czosnek przeciśnięty przez praskę i zalewamy śmietanką 30%. Redukujemy na małym ogniu, aż do powstania gęstego sosu.

3

Upieczone udka z kurczaka zalewamy sosem śmietanowo-czosnkowym i posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1042

kcal

Białka

64

gram

Węglowodany

8

gram

Tłuszcze

81

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły