Kurczak czkmeruli w sosie czosnkowym
EkspertOdKuchni
Kurczak czkmeruli w sosie czosnkowym to popularne danie kuchni gruzińskie, które jest wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Połączenie udek z kurczaka z wyrazistym sosem czosnkowym z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistych potraw. Życzymy smacznego!
1
0 / 0
Kurczak czkmeruli w sosie czosnkowym to popularne danie kuchni gruzińskie, które jest wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Połączenie udek z kurczaka z wyrazistym sosem czosnkowym z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistych potraw. Życzymy smacznego!
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g udko z kurczaka
4 szt. ząbki czosnku
300 ml śmietanka 30%
1 łyżka masło
1 pęcz. szczypiorek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
20 ml oliwa
Przygotowanie
Udka kurczaka nacieramy solą, pieprzem czarnym i oliwą. Rozgrzewamy piekarnik na 180°C. Udka pieczemy w piekarniku około 30 minut.
W międzyczasie w rondelku podsmażamy na maśle czosnek przeciśnięty przez praskę i zalewamy śmietanką 30%. Redukujemy na małym ogniu, aż do powstania gęstego sosu.
Upieczone udka z kurczaka zalewamy sosem śmietanowo-czosnkowym i posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.