Kurczak cytrynowy

m7
Kurczak cytrynowy

0

0 / 0

Kurczak o cytrynowym aromacie

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól, pieprz

1 szt. kurczak cały

2 szt. cytryna

2 szt. cebula

1 szt. cebula czerwona

2 szt. marchew

1 szt. czosnek

2 łyżka oliwa z oliwek

2 łyżka oliwa z oliwek

0.50 szt. seler

Przygotowanie


1

Cytryny wyszorowałam. Z jednej starłam skórke, wymieszalam z 2 łzykami oliwy, pieprzem i wysmarowałm kurczka z zewntąrz. Srodek posypałam pieprzem, sola, włozyłam do srodka cwiartke cytryny, 2 obrane ząbki czosnku i 2 cwiartki cebuli. Do tyłka kurczaka włożyłam cytrynę. Zwiazałam nogi nicią. Położyłam kurczaka na blaszce. Obłozyłam warzywami.

2

Piekarnik rozgrzac do 220 stopni C. Marchewkę pokroiłam na ok. 2 cm kawałki. Cebulę obrałam i pokroiłam na ćwiartki, a główkę czosnku podzieliłam na ząbki, pozostawiając je nieobrane. 2 ząbki obrałam. Seler pokroiłam na kawałki. Cytryne bez skrorki w ćwiartki.Wszystkie warzywa ułożyłam w obok kurczaka.

3

Włożyłam kurczaka do piekarnika i natychmiast zmniejszyłam temperaturę do 200 stopni C. Polałam z wierzchu odrobina oliwy. Piekłam przez półtorej godziny, na ostatnie pół godziny przewracając kurczaka. I polewajac sosem ktory sie wytworzył.

4

Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiam na ok. 10 minut, aby mięso odpoczęło i wszystkie soki równomiernie się w nim rozłożyły. Można go w tym czasie okryć kawałkiem folii aluminiowej. Kurczak smaczny aromatyczny pachnacy cytrusami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły