Kurczak Curry

MalgorzataWilk
Kurczak Curry

1

0 / 0

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 pusz. mleko kokosowe

1 pusz. pomidory krojone łowicz

1 szt. pierś z kurczaka podwójna

1 szkl. śmietana 30%

1 szt. kawałek imbiru

1 szt. cytryna

3 łyżeczka pasta curry

1 łyżeczka czosnek granulowany

0.50 łyżeczka imbir mielony

0.50 łyżeczka cynamon

4 szcz. sól, pieprz

300 g mrożona mieszanka chińska

300 g ryż jaśminowy

50 olej

1 szt. cebula

Przygotowanie


1

Na rozgrzany w garnku olej wrzucamy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony drobno imbir.

2

Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w kawałki pierś z kurczaka.

3

Mięso posypujemy solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, imbirem, cynamonem i dodajemy pastę curry. Wszystko mieszamy do czasu podsmażenia piersi z kurczaka.

4

Do składników w garnku dodajemy mieszankę warzyw, pomidory krojone, puszkę mleka kokosowego, śmietankę oraz sok w wyciśniętej cytryny.

5

Całość dusimy do zagotowania i dodajemy garść świeżej kolendry.

6

Gotowy sos curry podajemy z uprzednio ugotowanym ryżem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły