Kurczak Curry
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
MalgorzataWilk
![Kurczak Curry](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974821442.jpeg&w=3840&q=75)
1
0 / 0
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 puszka mleko kokosowe
1 puszka pomidory krojone łowicz
1 szt. pierś z kurczaka podwójna
1 szkl. śmietana 30%
1 szt. kawałek imbiru
1 szt. cytryna
3 łyżecz. pasta curry
1 łyżecz. czosnek granulowany
0.50 łyżecz. imbir mielony
0.50 łyżecz. cynamon
4 szczyp. sól, pieprz
300 g mrożona mieszanka chińska
300 g ryż jaśminowy
50 olej
1 szt. cebula
Przygotowanie
Na rozgrzany w garnku olej wrzucamy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony drobno imbir.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w kawałki pierś z kurczaka.
Mięso posypujemy solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, imbirem, cynamonem i dodajemy pastę curry. Wszystko mieszamy do czasu podsmażenia piersi z kurczaka.
Do składników w garnku dodajemy mieszankę warzyw, pomidory krojone, puszkę mleka kokosowego, śmietankę oraz sok w wyciśniętej cytryny.
Całość dusimy do zagotowania i dodajemy garść świeżej kolendry.
Gotowy sos curry podajemy z uprzednio ugotowanym ryżem.