Kura w potrawce
m7
Pyszna potrawka
0
0 / 0
Pyszna potrawka
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
1.30 kg kura cała
0.10 kg cebula
0.10 kg masło
60 g mąka pszenna tortowa lubella
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 l rosoł
200 dag. włoszczyzna
1 szt. żółtko jaja kurzego
0.50 szt. nać pietruszki
Przygotowanie
1
Kurę umyć, odciąć szyjkę i skrzydełka (z przeznaczeniem na rosół). Warzywa obrać, opłukać i drobno pokrajać. Kurę włożyć do wrzącej wody i gotować. Pod koniec gotowania włożyć warzywa i gotować do miękkości.
2
Mięso oddzielić od kości, dodać do sosu. Z tłuszczu i mąki przygotować zaprawę zacieraną, rozprowadzić rosołem, dodać poszatkowane warzywa i zagotować.
3
Żółtko rozmieszać i dodać do gorącego sosu. Całość doprawić do smaku.