Kumpir turecki – zapiekany ziemniak

Kotlin
Kumpir turecki – zapiekany ziemniak

Średnia 0 / 0

Oceń!

Kumpir to turecki street food w najlepszym wydaniu! Duży, pieczony ziemniak z chrupiącą skórką doskonale komponuje się z aromatycznym farszem na bazie chorizo, papryki i żółtego sera. To idealny wybór na obiad, kolację lub przekąskę na imprezę. Faszerowane ziemniaki najlepiej smakują z jogurtem naturalnym i ketchupem na wierzchu. Smacznego!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. ziemniaki

1 szt. kiełbasa chorizo

1 szt. cebula biała

2 szt. ząbek czosnku

1 szt. czerwona papryka

200 g ser żółty starty

4 łyżka jogurt naturalny

1 szczyp. sól

1 łyżka masło

1 szt. ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


Ziemniaki dokładnie myjemy i zawijamy w folię aluminiową.

Ziemniaki pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 220°C przez około 40 minut, aż będą w środku miękkie.

Gdy ziemniaki będą gotowe, przekrawamy ja na pół i za pomocą łyżki wydłubujemy środek.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.

Następnie dodajemy pokrojoną w półksiężyce kiełbasę chorizo i paprykę czerwoną. Całość podsmażamy razem parę minut.

Następnie dodajemy rozgniecione ziemniaki i mieszamy.

Do ziemniaków dodajemy masło i starty ser żółty (część zostawiamy do posypania wierzchu).

Wnętrze ziemniaków faszerujemy przygotowanym nadzieniem. Wierzch posypujemy startym serem.

Faszerowane ziemniaki przekładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut, aż do roztopienia sera.

Kumpir turecki po zapieczeniu podajemy z keczupem i jogurtem naturalnym.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły