Kumpir turecki – zapiekany ziemniak
Kotlin
Kumpir to turecki street food w najlepszym wydaniu! Duży, pieczony ziemniak z chrupiącą skórką doskonale komponuje się z aromatycznym farszem na bazie chorizo, papryki i żółtego sera. To idealny wybór na obiad, kolację lub przekąskę na imprezę. Faszerowane ziemniaki najlepiej smakują z jogurtem naturalnym i ketchupem na wierzchu. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Kumpir to turecki street food w najlepszym wydaniu! Duży, pieczony ziemniak z chrupiącą skórką doskonale komponuje się z aromatycznym farszem na bazie chorizo, papryki i żółtego sera. To idealny wybór na obiad, kolację lub przekąskę na imprezę. Faszerowane ziemniaki najlepiej smakują z jogurtem naturalnym i ketchupem na wierzchu. Smacznego!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. ziemniaki
1 szt. kiełbasa chorizo
1 szt. cebula biała
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. czerwona papryka
200 g ser żółty starty
4 łyżka jogurt naturalny
1 szczyp. sól
1 łyżka masło
1 szt. ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie myjemy i zawijamy w folię aluminiową.
Ziemniaki pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 220°C przez około 40 minut, aż będą w środku miękkie.
Gdy ziemniaki będą gotowe, przekrawamy ja na pół i za pomocą łyżki wydłubujemy środek.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
Następnie dodajemy pokrojoną w półksiężyce kiełbasę chorizo i paprykę czerwoną. Całość podsmażamy razem parę minut.
Następnie dodajemy rozgniecione ziemniaki i mieszamy.
Do ziemniaków dodajemy masło i starty ser żółty (część zostawiamy do posypania wierzchu).
Wnętrze ziemniaków faszerujemy przygotowanym nadzieniem. Wierzch posypujemy startym serem.
Faszerowane ziemniaki przekładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut, aż do roztopienia sera.
Kumpir turecki po zapieczeniu podajemy z keczupem i jogurtem naturalnym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.