Kulki ziemniaczane z serem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Kulki ziemniaczane z serem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1712309742726.jpg&w=3840&q=75)
Kulki ziemniaczane to pyszna i sycąca przekąska lub dodatek do dania głównego. Połączenie ugotowanych ziemniaków z ciągnącym się serem, szczypiorkiem i chrupiącą panierką doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie ketchupu lub ulubionego sosu. Smacznego!
0
0 / 0
Kulki ziemniaczane to pyszna i sycąca przekąska lub dodatek do dania głównego. Połączenie ugotowanych ziemniaków z ciągnącym się serem, szczypiorkiem i chrupiącą panierką doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie ketchupu lub ulubionego sosu. Smacznego!
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
200 g ser żółty
2 szt. jajka kurze
4 łyżka mąka pszenna lubella
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szt. bułka tarta do panierowania
1 szt. olej do smażenia
1 pęcz. szczypiorek
Przygotowanie
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź je i przeciśnij przez praskę lub rozgnieć widelcem, aby uzyskać gładką masę.
W międzyczasie posiekaj szczypiorek na drobne kawałki. Pokrój również ser na małe kawałeczki.
Gdy ziemniaki ostygną, zgnieć je w misce, dodając szczyptę soli i pieprzu, 3 jajka i mąkę.
Z masy ziemniaczanej uformuj kulki, wkładając w środek kawałek sera i odrobinę szczypiorku.
W osobnym naczyniu roztrzep jajko. Zamocz w mieszance kulki ziemniaczane, a następnie obtocz je w bułce tartej.
Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Smaż kulki z każdej strony na złocisty kolor.
Po usmażeniu odsącz kulki ziemniaczane na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju.