Kulki ziemniaczane z serem
Lubella
Kulki ziemniaczane to pyszna i sycąca przekąska lub dodatek do dania głównego. Połączenie ugotowanych ziemniaków z ciągnącym się serem, szczypiorkiem i chrupiącą panierką doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie ketchupu lub ulubionego sosu. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
73
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Kulki ziemniaczane to pyszna i sycąca przekąska lub dodatek do dania głównego. Połączenie ugotowanych ziemniaków z ciągnącym się serem, szczypiorkiem i chrupiącą panierką doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie ketchupu lub ulubionego sosu. Smacznego!
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
200 g ser żółty
2 szt. jajka kurze
4 łyżka mąka pszenna lubella
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szt. bułka tarta do panierowania
1 szt. olej do smażenia
1 pęcz. szczypiorek
Przygotowanie
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź je i przeciśnij przez praskę lub rozgnieć widelcem, aby uzyskać gładką masę.
W międzyczasie posiekaj szczypiorek na drobne kawałki. Pokrój również ser na małe kawałeczki.
Gdy ziemniaki ostygną, zgnieć je w misce, dodając szczyptę soli i pieprzu, 3 jajka i mąkę.
Z masy ziemniaczanej uformuj kulki, wkładając w środek kawałek sera i odrobinę szczypiorku.
W osobnym naczyniu roztrzep jajko. Zamocz w mieszance kulki ziemniaczane, a następnie obtocz je w bułce tartej.
Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Smaż kulki z każdej strony na złocisty kolor.
Po usmażeniu odsącz kulki ziemniaczane na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
73
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.