Kulki ziemniaczane z serem

Lubella
Kulki ziemniaczane z serem

0

0 / 0

Kulki ziemniaczane to pyszna i sycąca przekąska lub dodatek do dania głównego. Połączenie ugotowanych ziemniaków z ciągnącym się serem, szczypiorkiem i chrupiącą panierką doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie ketchupu lub ulubionego sosu. Smacznego!

8

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

1 kg ziemniaki

200 g ser żółty

2 szt. jajka kurze

4 łyżka mąka pszenna lubella

1 szcz. pieprz i sól do smaku

1 szt. bułka tarta do panierowania

1 szt. olej do smażenia

1 pęcz. szczypiorek

Przygotowanie


1

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź je i przeciśnij przez praskę lub rozgnieć widelcem, aby uzyskać gładką masę.

2

W międzyczasie posiekaj szczypiorek na drobne kawałki. Pokrój również ser na małe kawałeczki.

3

Gdy ziemniaki ostygną, zgnieć je w misce, dodając szczyptę soli i pieprzu, 3 jajka i mąkę.

4

Z masy ziemniaczanej uformuj kulki, wkładając w środek kawałek sera i odrobinę szczypiorku.

5

W osobnym naczyniu roztrzep jajko. Zamocz w mieszance kulki ziemniaczane, a następnie obtocz je w bułce tartej.

6

Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Smaż kulki z każdej strony na złocisty kolor.

7

Po usmażeniu odsącz kulki ziemniaczane na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły