Kulki ryżowe z mozzarellą

Lubella
Kulki ryżowe z mozzarellą

2

0 / 0

Kulki ryżowe z mozzarellą, znane również jako arancini, to popularne danie kuchni włoskiej, które łączy w sobie ryż, parmezan i mozzarellę. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, szybka przekąska lub urozmaicenie imprez i uroczystości.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

500 g ryż arborio

1.20 l bulion warzywny

80 g masło

100 g parmezan

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

50 ml gorąca woda

3 szt. jajka całe

1 szt. mąka pszenna lubella

1 szt. bułka tarta do panierowania

2 szt. kulka mozarelli

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

20 g masła rozpuścić na dużej patelni lub w rondlu. Dosypać ryż i przesmażyć go chwilę.

2

Do przesmażonego ryżu dodawać po chochli bulionu i mieszać, aż całość się wchłonie. Czynność powtarzać, aż do wykorzystania całego bulionu. Ryż powinien być na koniec al dente (zajmie to około 20 minut).

3

Dodać resztę masła, starty parmezan oraz koncentrat pomidorowy.

4

Doprawić solą i pieprzem i wymieszać.

5

Kulki z mozzarelli podzielić na 6 części.

6

Zmoczyć dłonie wodą, a następnie wziąć porcję ryżu i rozpłaszczyć ją w dłoni. Do środka dodać mozzarellę i skleić brzegi, formując kulkę.

7

Kulę ryżową obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, a na koniec w bułce tartej.

8

Smażyć na głębokim oleju, aż do złotego koloru.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły