Kulki ryżowe z mozzarellą

Lubella
Kulki ryżowe z mozzarellą

Średnia 0 / 0

Oceń!

Kulki ryżowe z mozzarellą, znane również jako arancini, to popularne danie kuchni włoskiej, które łączy w sobie ryż, parmezan i mozzarellę. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, szybka przekąska lub urozmaicenie imprez i uroczystości.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

500 g ryż arborio

1.20 l bulion warzywny

80 g masło

100 g parmezan

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

50 ml gorąca woda

3 szt. jajka całe

1 szt. mąka pszenna lubella

1 szt. bułka tarta do panierowania

2 szt. kulka mozarelli

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


20 g masła rozpuścić na dużej patelni lub w rondlu. Dosypać ryż i przesmażyć go chwilę.

Do przesmażonego ryżu dodawać po chochli bulionu i mieszać, aż całość się wchłonie. Czynność powtarzać, aż do wykorzystania całego bulionu. Ryż powinien być na koniec al dente (zajmie to około 20 minut).

Dodać resztę masła, starty parmezan oraz koncentrat pomidorowy.

Doprawić solą i pieprzem i wymieszać.

Kulki z mozzarelli podzielić na 6 części.

Zmoczyć dłonie wodą, a następnie wziąć porcję ryżu i rozpłaszczyć ją w dłoni. Do środka dodać mozzarellę i skleić brzegi, formując kulkę.

Kulę ryżową obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, a na koniec w bułce tartej.

Smażyć na głębokim oleju, aż do złotego koloru.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

522

kcal

Białka

21

gram

Węglowodany

76

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły