Kulki ryżowe z mozzarellą
Lubella
Kulki ryżowe z mozzarellą, znane również jako arancini, to popularne danie kuchni włoskiej, które łączy w sobie ryż, parmezan i mozzarellę. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, szybka przekąska lub urozmaicenie imprez i uroczystości.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
522
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
76
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
0 / 0
Kulki ryżowe z mozzarellą, znane również jako arancini, to popularne danie kuchni włoskiej, które łączy w sobie ryż, parmezan i mozzarellę. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, szybka przekąska lub urozmaicenie imprez i uroczystości.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
500 g ryż arborio
1.20 l bulion warzywny
80 g masło
100 g parmezan
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
50 ml gorąca woda
3 szt. jajka całe
1 szt. mąka pszenna lubella
1 szt. bułka tarta do panierowania
2 szt. kulka mozarelli
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
20 g masła rozpuścić na dużej patelni lub w rondlu. Dosypać ryż i przesmażyć go chwilę.
Do przesmażonego ryżu dodawać po chochli bulionu i mieszać, aż całość się wchłonie. Czynność powtarzać, aż do wykorzystania całego bulionu. Ryż powinien być na koniec al dente (zajmie to około 20 minut).
Dodać resztę masła, starty parmezan oraz koncentrat pomidorowy.
Doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Kulki z mozzarelli podzielić na 6 części.
Zmoczyć dłonie wodą, a następnie wziąć porcję ryżu i rozpłaszczyć ją w dłoni. Do środka dodać mozzarellę i skleić brzegi, formując kulkę.
Kulę ryżową obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, a na koniec w bułce tartej.
Smażyć na głębokim oleju, aż do złotego koloru.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
522
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
76
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.