Kulki mięsne
m7
Idealne na przyjęcie w stylu szwedzkiego stołu :) doskonałe na zimno z róznymi sosami (czosnkowym, paprykowym itp.)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
238
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Idealne na przyjęcie w stylu szwedzkiego stołu :) doskonałe na zimno z róznymi sosami (czosnkowym, paprykowym itp.)
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
0.50 kg mięso mielone
4 szczyp. pieprz
1 łyżecz. sól
0.50 szkl. bułka tarta
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. korzeń pietruszki
1 szt. cebula
1 szt. czosnek
10 szt. oliwki zielone
2 łyżka bułka tarta
4 łyżka olej
Przygotowanie
Cebulę, czosnek oraz natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy do mięsa wraz z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy.
Z masy toczymy kulki wielkości orzecha włsoskiego a w środku dajemy jedną oliwkę (bez pestek!), obtaczamy kulki w bułce tartej i smażymy na tłuszczu (najlepiej w głebokim oleju). Wykładamy na papierowy ręcznik by odsączyć z nadmiaru oleju.
doskonałe na zimno z sosami (czosnkowym, paprykowym itp.) do każdej kulki możemy wbić wykałaczkę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
238
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.