Kuleczki mięsne w sosie pomidorowym

m7
Kuleczki mięsne w sosie pomidorowym

0

0 / 0

Kuleczki mięsne dla maluchów i nie tylko.

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

100 śmietana 18%

2 szcz. czosnek granulowany

5 szcz. sól

3 szcz. pieprz

1 szcz. cukier

1 łyżeczka przyprawa maggi

1.50 l woda

500 g mięso wieprzowe

100 g bułka tarta

100 g koncentrat pomidorowy łowicz

1 szt. cebula

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. liść laurowy

1 szt. ziele angielskie

4 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


1

Mięso i cebulę mielimy.

2

Dodajemy jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, czosnek i wyrabiamy masę. Formujemy małe kuleczki.

3

Zagotowujemy wywar na kulki z odrobiną maggi, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, cukier, sól i pieprz do smaku.

4

Do gotującego się wywaru wrzucamy kulki, gotujemy na małym ogniu około 15 minut.

5

Gdy są miękkie wyjmujemy łyżką cedzakową i przygotowujemy sos. Dodajemy koncentrat i mąkę rozrobioną ze śmietaną, doprawiamy do smaku.

6

Wkładamy do sosu kulki i zagotowujemy.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły