Kuleczki mięsne w sosie pomidorowym
m7
Kuleczki mięsne dla maluchów i nie tylko.
0
0 / 0
Kuleczki mięsne dla maluchów i nie tylko.
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
100 śmietana 18%
2 szczyp. czosnek granulowany
5 szczyp. sól
3 szczyp. pieprz
1 szczyp. cukier
1 łyżecz. przyprawa maggi
1.50 l woda
500 g mięso wieprzowe
100 g bułka tarta
100 g koncentrat pomidorowy łowicz
1 szt. cebula
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. liść laurowy
1 szt. ziele angielskie
4 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Mięso i cebulę mielimy.
Dodajemy jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, czosnek i wyrabiamy masę. Formujemy małe kuleczki.
Zagotowujemy wywar na kulki z odrobiną maggi, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, cukier, sól i pieprz do smaku.
Do gotującego się wywaru wrzucamy kulki, gotujemy na małym ogniu około 15 minut.
Gdy są miękkie wyjmujemy łyżką cedzakową i przygotowujemy sos. Dodajemy koncentrat i mąkę rozrobioną ze śmietaną, doprawiamy do smaku.
Wkładamy do sosu kulki i zagotowujemy.