Kuleczki cornflakes i mini ciasteczka
aneta.podsiedlik
0
0 / 0
Kuleczki cornflakes i mini ciasteczka, jako pyszna przekąska do szkoły.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
50 porcji
Składniki
150 g płatki lubella corn flakes klasyczne
100 g cukier
100 g masło
2 łyżeczka kakao decomorreno
400 g mąka lubella puszysta
100 g cukier
100 g masło
3 łyżka kwaśna śmietana
2 łyżeczka soda oczyszczona
2 łyżeczka kakao decomorreno
2 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżeczka wiórki kokosowe
Przygotowanie
Kulki Cornflakes: 100g masła zmiksować z cukrem, następnie wsypać kakao. Dodać płatki cornflakes i dokładnie wymieszać. Uformować kuleczki, schłodzić w lodówce i udekorować wiórkami.
Mini ciasteczka:Wymieszać 400g mąki, 100g cukru, 100g masła, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki kakao i 2 żółtka.
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Ciasto rozwałķować na grubość 1 cm i wycinać dowolne wzory. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudzić i udekorować wspólnie z dziećmi.