Kulebiak z kapustą i grzybami

maspexdigital
Kulebiak z kapustą i grzybami

1

3.9 / 9

Typowo świąteczne danie z ciasta drożdżowego, kapusty i grzybów przyrządzane głównie na Lubelszczyźnie. Znakomity podany zarówno na ciepło jak i na zimno.

20

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

370 g mąka pszenna lubella

30 g drożdże świeże

30 g masło

150 mleko

1 szt. jajko

1 łyżecz. cukier

0.50 łyżecz. sól

150 g passata pomidorowa łowicz

250 g kapusta kiszona

100 g pieczarki

1 szt. cebula

1 łyżka olej rzepakowy

0.50 łyżecz. sól

1 łyżecz. majeranek

1 łyżecz. papryka słodka

1 łyżecz. kminek

1 szczyp. pieprz czarny

1 szt. liść laurowy

1 szt. jajko

1 łyżecz. kminek

Przygotowanie


1

Kapustę gotujemy z liściem laurowym do miękkości. Odcedzamy i drobno kroimy.

2

Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę i pieczarki drobno kroimy. Przekładamy na patelnię. Doprawiamy solą. Smażymy do momentu aż woda odparuje. Wlewamy passatę pomidorową. Doprawiamy papryką słodką, kminkiem, majerankiem i pieprzem czarnym. Gotujemy na małym ogniu przez 10 min.

3

Masło rozpuszczamy w rondelku. Drożdże kruszymy do miski. Dodajemy mąkę, sól, jajko i cukier. Stopniowo wlewamy mleko i masło. Mieszamy łyżką, a następnie ciasto przez 10 min. zagniatamy ręką.

4

Ciasto wałkujemy na prostokąt. Nakładamy farsz z kapusty i pieczarek i zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Zlepiamy boki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub do keksówki wysmarowanej masłem.

5

Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce.

6

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kulebiak pieczemy przez ok. 40 min.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1071

kcal

Białka

34

gram

Węglowodany

160

gram

Tłuszcze

31

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły