Kulebiak z kapustą i grzybami

maspexdigital
Kulebiak z kapustą i grzybami

1

3.9 / 9

Typowo świąteczne danie z ciasta drożdżowego, kapusty i grzybów przyrządzane głównie na Lubelszczyźnie. Znakomity podany zarówno na ciepło jak i na zimno.

20

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

370 g mąka pszenna lubella

30 g drożdże świeże

30 g masło

150 mleko

1 szt. jajko

1 łyżeczka cukier

0.50 łyżeczka sól

150 g passata pomidorowa łowicz

250 g kapusta kiszona

100 g pieczarki

1 szt. cebula

1 łyżka olej rzepakowy

0.50 łyżeczka sól

1 łyżeczka majeranek

1 łyżeczka papryka słodka

1 łyżeczka kminek

1 szcz. pieprz czarny

1 szt. liść laurowy

1 szt. jajko

1 łyżeczka kminek

Przygotowanie


1

Kapustę gotujemy z liściem laurowym do miękkości. Odcedzamy i drobno kroimy.

2

Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę i pieczarki drobno kroimy. Przekładamy na patelnię. Doprawiamy solą. Smażymy do momentu aż woda odparuje. Wlewamy passatę pomidorową. Doprawiamy papryką słodką, kminkiem, majerankiem i pieprzem czarnym. Gotujemy na małym ogniu przez 10 min.

3

Masło rozpuszczamy w rondelku. Drożdże kruszymy do miski. Dodajemy mąkę, sól, jajko i cukier. Stopniowo wlewamy mleko i masło. Mieszamy łyżką, a następnie ciasto przez 10 min. zagniatamy ręką.

4

Ciasto wałkujemy na prostokąt. Nakładamy farsz z kapusty i pieczarek i zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Zlepiamy boki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub do keksówki wysmarowanej masłem.

5

Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce.

6

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kulebiak pieczemy przez ok. 40 min.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły