Kulebiak z kapustą i grzybami
maspexdigital
0
3.9 / 9
Typowo świąteczne danie z ciasta drożdżowego, kapusty i grzybów przyrządzane głównie na Lubelszczyźnie. Znakomity podany zarówno na ciepło jak i na zimno.
20
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
370 g mąka pszenna lubella
30 g drożdże świeże
30 g masło
150 mleko
1 szt. jajko
1 łyżeczka cukier
0.50 łyżeczka sól
150 g passata pomidorowa łowicz
250 g kapusta kiszona
100 g pieczarki
1 szt. cebula
1 łyżka olej rzepakowy
0.50 łyżeczka sól
1 łyżeczka majeranek
1 łyżeczka papryka słodka
1 łyżeczka kminek
1 szcz. pieprz czarny
1 szt. liść laurowy
1 szt. jajko
1 łyżeczka kminek
Przygotowanie
Kapustę gotujemy z liściem laurowym do miękkości. Odcedzamy i drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę i pieczarki drobno kroimy. Przekładamy na patelnię. Doprawiamy solą. Smażymy do momentu aż woda odparuje. Wlewamy passatę pomidorową. Doprawiamy papryką słodką, kminkiem, majerankiem i pieprzem czarnym. Gotujemy na małym ogniu przez 10 min.
Masło rozpuszczamy w rondelku. Drożdże kruszymy do miski. Dodajemy mąkę, sól, jajko i cukier. Stopniowo wlewamy mleko i masło. Mieszamy łyżką, a następnie ciasto przez 10 min. zagniatamy ręką.
Ciasto wałkujemy na prostokąt. Nakładamy farsz z kapusty i pieczarek i zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Zlepiamy boki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub do keksówki wysmarowanej masłem.
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kulebiak pieczemy przez ok. 40 min.