Kulebiak z kapustą i grzybami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
maspexdigital
![Kulebiak z kapustą i grzybami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977134853.jpeg&w=3840&q=75)
Typowo świąteczne danie z ciasta drożdżowego, kapusty i grzybów przyrządzane głównie na Lubelszczyźnie. Znakomity podany zarówno na ciepło jak i na zimno.
1
3.9 / 9
Typowo świąteczne danie z ciasta drożdżowego, kapusty i grzybów przyrządzane głównie na Lubelszczyźnie. Znakomity podany zarówno na ciepło jak i na zimno.
20
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
370 g mąka pszenna lubella
30 g drożdże świeże
30 g masło
150 mleko
1 szt. jajko
1 łyżecz. cukier
0.50 łyżecz. sól
150 g passata pomidorowa łowicz
250 g kapusta kiszona
100 g pieczarki
1 szt. cebula
1 łyżka olej rzepakowy
0.50 łyżecz. sól
1 łyżecz. majeranek
1 łyżecz. papryka słodka
1 łyżecz. kminek
1 szczyp. pieprz czarny
1 szt. liść laurowy
1 szt. jajko
1 łyżecz. kminek
Przygotowanie
Kapustę gotujemy z liściem laurowym do miękkości. Odcedzamy i drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę i pieczarki drobno kroimy. Przekładamy na patelnię. Doprawiamy solą. Smażymy do momentu aż woda odparuje. Wlewamy passatę pomidorową. Doprawiamy papryką słodką, kminkiem, majerankiem i pieprzem czarnym. Gotujemy na małym ogniu przez 10 min.
Masło rozpuszczamy w rondelku. Drożdże kruszymy do miski. Dodajemy mąkę, sól, jajko i cukier. Stopniowo wlewamy mleko i masło. Mieszamy łyżką, a następnie ciasto przez 10 min. zagniatamy ręką.
Ciasto wałkujemy na prostokąt. Nakładamy farsz z kapusty i pieczarek i zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Zlepiamy boki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub do keksówki wysmarowanej masłem.
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kulebiak pieczemy przez ok. 40 min.