Kulebiak z kapustą i grzybami
maspexdigital
Typowo świąteczne danie z ciasta drożdżowego, kapusty i grzybów przyrządzane głównie na Lubelszczyźnie. Znakomity podany zarówno na ciepło jak i na zimno.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1071
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
160
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.9 / 9
Typowo świąteczne danie z ciasta drożdżowego, kapusty i grzybów przyrządzane głównie na Lubelszczyźnie. Znakomity podany zarówno na ciepło jak i na zimno.
20
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
370 g mąka pszenna lubella
30 g drożdże świeże
30 g masło
150 mleko
1 szt. jajko
1 łyżecz. cukier
0.50 łyżecz. sól
150 g passata pomidorowa łowicz
250 g kapusta kiszona
100 g pieczarki
1 szt. cebula
1 łyżka olej rzepakowy
0.50 łyżecz. sól
1 łyżecz. majeranek
1 łyżecz. papryka słodka
1 łyżecz. kminek
1 szczyp. pieprz czarny
1 szt. liść laurowy
1 szt. jajko
1 łyżecz. kminek
Przygotowanie
Kapustę gotujemy z liściem laurowym do miękkości. Odcedzamy i drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę i pieczarki drobno kroimy. Przekładamy na patelnię. Doprawiamy solą. Smażymy do momentu aż woda odparuje. Wlewamy passatę pomidorową. Doprawiamy papryką słodką, kminkiem, majerankiem i pieprzem czarnym. Gotujemy na małym ogniu przez 10 min.
Masło rozpuszczamy w rondelku. Drożdże kruszymy do miski. Dodajemy mąkę, sól, jajko i cukier. Stopniowo wlewamy mleko i masło. Mieszamy łyżką, a następnie ciasto przez 10 min. zagniatamy ręką.
Ciasto wałkujemy na prostokąt. Nakładamy farsz z kapusty i pieczarek i zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Zlepiamy boki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub do keksówki wysmarowanej masłem.
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kulebiak pieczemy przez ok. 40 min.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1071
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
160
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.