Kulebiak z kapustą
katarzyna_sepkowska
Propozycja na świąteczny stół - pyszny, drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami. Będzie idealny do barszczu. Można go też upiec po świętach i wykorzystać pozostałości kapusty wigilijnej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
426
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.0 / 13
Propozycja na świąteczny stół - pyszny, drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami. Będzie idealny do barszczu. Można go też upiec po świętach i wykorzystać pozostałości kapusty wigilijnej.
17
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
4 szkl. mąka lubella puszysta
45 g drożdże
2 szt. jaja l
1 łyżecz. cukier
0.50 łyżecz. sól
0.75 kostka masło
2 łyżka śmietana 18%
0.75 szkl. mleko uht 3,2%
0.50 kg kapusta kiszona
45 g grzyby suszone
2 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
1 szt. cebula
2 łyżka olej
1 łyżecz. majeranek
0.30 łyżecz. sól
0.20 łyżecz. pieprz
Przygotowanie
Drożdże utrzeć ze śmietaną i cukrem. Masło rozpuścić, a mleko lekko podgrzać. Jeżeli używacie robota kuchennego to w jego misie umieśćcie mąkę wymieszaną z solą. Dodać drożdże i ciepłe mleko. Miksować na wolnych obrotach około 1 minutę. Dodać jajko, chwilę miksować i dodać przestudzone masło. Miksować 10 minut. Przełożyć do miski wysypanej mąką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Przygotować farsz: Grzyby zalać wrzątkiem na 10 minut. Kapustę przepłukać zimną wodą. Umieścić grzyby i kapustę w garnku, zalać 1,5 szklanki wody i gotować 40 minut. Przelać na sitko i odstawić. Cebulę posiekać w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć około 10 minut. Kapustę z grzybami lekko posiekać. Dodać na patelnię i smażyć kolejne 10 minut. Ostudzić.
Ciasto podzielić na połowę. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt o długości blaszki. Szerokość ma być taka, żeby dało się zwinąć rulon. Wyłożyć farsz, zostawiając miejsce z boku, żeby dało się zlepić. Zawinąć rulon i przełożyć do blaszek łączeniem do dołu. Odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 50 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
426
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.