Kulebiak z kapustą

katarzyna_sepkowska
Kulebiak z kapustą

0

3.0 / 13

Propozycja na świąteczny stół - pyszny, drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami. Będzie idealny do barszczu. Można go też upiec po świętach i wykorzystać pozostałości kapusty wigilijnej.

17

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

4 szkl. mąka lubella puszysta

45 g drożdże

2 szt. jaja l

1 łyżecz. cukier

0.50 łyżecz. sól

0.75 kostka masło

2 łyżka śmietana 18%

0.75 szkl. mleko uht 3,2%

0.50 kg kapusta kiszona

45 g grzyby suszone

2 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

1 szt. cebula

2 łyżka olej

1 łyżecz. majeranek

0.30 łyżecz. sól

0.20 łyżecz. pieprz

Przygotowanie


1

Drożdże utrzeć ze śmietaną i cukrem. Masło rozpuścić, a mleko lekko podgrzać. Jeżeli używacie robota kuchennego to w jego misie umieśćcie mąkę wymieszaną z solą. Dodać drożdże i ciepłe mleko. Miksować na wolnych obrotach około 1 minutę. Dodać jajko, chwilę miksować i dodać przestudzone masło. Miksować 10 minut. Przełożyć do miski wysypanej mąką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

2

Przygotować farsz: Grzyby zalać wrzątkiem na 10 minut. Kapustę przepłukać zimną wodą. Umieścić grzyby i kapustę w garnku, zalać 1,5 szklanki wody i gotować 40 minut. Przelać na sitko i odstawić. Cebulę posiekać w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć około 10 minut. Kapustę z grzybami lekko posiekać. Dodać na patelnię i smażyć kolejne 10 minut. Ostudzić.

3

Ciasto podzielić na połowę. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt o długości blaszki. Szerokość ma być taka, żeby dało się zwinąć rulon. Wyłożyć farsz, zostawiając miejsce z boku, żeby dało się zlepić. Zawinąć rulon i przełożyć do blaszek łączeniem do dołu. Odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.

4

Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 50 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły