Kulebiak z kapustą

katarzyna_sepkowska
Kulebiak z kapustą

0

3.0 / 13

Propozycja na świąteczny stół - pyszny, drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami. Będzie idealny do barszczu. Można go też upiec po świętach i wykorzystać pozostałości kapusty wigilijnej.

17

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

4 szkl. mąka lubella puszysta

45 g drożdże

2 szt. jaja l

1 łyżecz. cukier

0.50 łyżecz. sól

0.75 kostka masło

2 łyżka śmietana 18%

0.75 szkl. mleko uht 3,2%

0.50 kg kapusta kiszona

45 g grzyby suszone

2 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

1 szt. cebula

2 łyżka olej

1 łyżecz. majeranek

0.30 łyżecz. sól

0.20 łyżecz. pieprz

Przygotowanie


1

Drożdże utrzeć ze śmietaną i cukrem. Masło rozpuścić, a mleko lekko podgrzać. Jeżeli używacie robota kuchennego to w jego misie umieśćcie mąkę wymieszaną z solą. Dodać drożdże i ciepłe mleko. Miksować na wolnych obrotach około 1 minutę. Dodać jajko, chwilę miksować i dodać przestudzone masło. Miksować 10 minut. Przełożyć do miski wysypanej mąką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

2

Przygotować farsz: Grzyby zalać wrzątkiem na 10 minut. Kapustę przepłukać zimną wodą. Umieścić grzyby i kapustę w garnku, zalać 1,5 szklanki wody i gotować 40 minut. Przelać na sitko i odstawić. Cebulę posiekać w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć około 10 minut. Kapustę z grzybami lekko posiekać. Dodać na patelnię i smażyć kolejne 10 minut. Ostudzić.

3

Ciasto podzielić na połowę. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt o długości blaszki. Szerokość ma być taka, żeby dało się zwinąć rulon. Wyłożyć farsz, zostawiając miejsce z boku, żeby dało się zlepić. Zawinąć rulon i przełożyć do blaszek łączeniem do dołu. Odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.

4

Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 50 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

426

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

51

gram

Tłuszcze

19

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły