0

Składniki

4 Szklanki
ingridient
mąka Lubella Puszysta
45 Gramów
drożdże
2 Sztuki
jajka
1 Łyżeczka
cukier
0.5 Łyżeczki
sól
0.75 Kostki
masło extra
2 Łyżki
śmietana 18%
0.75 Szklanki
mleko UHT 3,2%
0.5 Kilograma
kapusta kiszona
45 Gramów
grzyby suszone
2 Sztuki
liść laurowy
3 Sztuki
ziele angielskie
1 Sztuka
cebula
2 Łyżki
olej
1 Łyżeczka
majeranek
0.3 Łyżeczki
sól
0.2 Łyżeczki
pieprz
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże utrzeć ze śmietaną i cukrem. Masło rozpuścić, a mleko lekko podgrzać. Jeżeli używacie robota kuchennego to w jego misie umieśćcie mąkę wymieszaną z solą. Dodać drożdże i ciepłe mleko. Miksować na wolnych obrotach około 1 minutę. Dodać jajko, chwilę miksować i dodać przestudzone masło. Miksować 10 minut. Przełożyć do miski wysypanej mąką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  2. Przygotować farsz: Grzyby zalać wrzątkiem na 10 minut. Kapustę przepłukać zimną wodą. Umieścić grzyby i kapustę w garnku, zalać 1,5 szklanki wody i gotować 40 minut. Przelać na sitko i odstawić. Cebulę posiekać w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć około 10 minut. Kapustę z grzybami lekko posiekać. Dodać na patelnię i smażyć kolejne 10 minut. Ostudzić.
  3. Ciasto podzielić na połowę. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt o długości blaszki. Szerokość ma być taka, żeby dało się zwinąć rulon. Wyłożyć farsz, zostawiając miejsce z boku, żeby dało się zlepić. Zawinąć rulon i przełożyć do blaszek łączeniem do dołu. Odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
  4. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 50 minut.

Opis

Propozycja na świąteczny stół - pyszny, drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami. Będzie idealny do barszczu. Można go też upiec po świętach i wykorzystać pozostałości kapusty wigilijnej.

Podobne przepisy

Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

Przepis
Średni Do 1 godz
Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

Smażone pierożki ze świątecznym farszem

Przepis
Średni Do 3 godz
Smażone pierożki ze świątecznym farszem

Paszteciki z pieczarkami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Paszteciki z pieczarkami

Salsa pomidorowa, domowe nachosy i pieczone warzywa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Salsa pomidorowa, domowe nachosy i pieczone warzywa

Swojska kaszanka

Przepis
Trudny Ponad 3 godz
Swojska kaszanka

Pikantne krążki ziemniaczane

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Pikantne krążki ziemniaczane

Paszteciki z kapustą i grzybami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Paszteciki z kapustą i grzybami

Pasztet wielkanocny mięsny z koncentratem pomidorowym

Przepis
Średni Do 2 godz
Pasztet wielkanocny mięsny z koncentratem pomidorowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!