Kulebiak z kapustą
katarzyna_sepkowska
Propozycja na świąteczny stół - pyszny, drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami. Będzie idealny do barszczu. Można go też upiec po świętach i wykorzystać pozostałości kapusty wigilijnej.
0
3.0 / 13
Propozycja na świąteczny stół - pyszny, drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami. Będzie idealny do barszczu. Można go też upiec po świętach i wykorzystać pozostałości kapusty wigilijnej.
17
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
4 szkl. mąka lubella puszysta
45 g drożdże
2 szt. jaja l
1 łyżecz. cukier
0.50 łyżecz. sól
0.75 kostka masło
2 łyżka śmietana 18%
0.75 szkl. mleko uht 3,2%
0.50 kg kapusta kiszona
45 g grzyby suszone
2 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
1 szt. cebula
2 łyżka olej
1 łyżecz. majeranek
0.30 łyżecz. sól
0.20 łyżecz. pieprz
Przygotowanie
Drożdże utrzeć ze śmietaną i cukrem. Masło rozpuścić, a mleko lekko podgrzać. Jeżeli używacie robota kuchennego to w jego misie umieśćcie mąkę wymieszaną z solą. Dodać drożdże i ciepłe mleko. Miksować na wolnych obrotach około 1 minutę. Dodać jajko, chwilę miksować i dodać przestudzone masło. Miksować 10 minut. Przełożyć do miski wysypanej mąką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Przygotować farsz: Grzyby zalać wrzątkiem na 10 minut. Kapustę przepłukać zimną wodą. Umieścić grzyby i kapustę w garnku, zalać 1,5 szklanki wody i gotować 40 minut. Przelać na sitko i odstawić. Cebulę posiekać w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć około 10 minut. Kapustę z grzybami lekko posiekać. Dodać na patelnię i smażyć kolejne 10 minut. Ostudzić.
Ciasto podzielić na połowę. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt o długości blaszki. Szerokość ma być taka, żeby dało się zwinąć rulon. Wyłożyć farsz, zostawiając miejsce z boku, żeby dało się zlepić. Zawinąć rulon i przełożyć do blaszek łączeniem do dołu. Odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 50 minut.