Kulebiak

formularz
Kulebiak

0

5 / 2

Kulebiak, czyli tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, które składa się z cienkiego placka drożdżowego wypełnionego kapustą i grzybami. To wyjątkowo smaczny wypiek, a także świetna alternatywa dla pierogów, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Kulebiak idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole i zadowoli podniebienia zarówno domowników, jak i gości. Aromatyczny farsz z kiszonej kapusty i suszonych grzybów skryty w cieście drożdżowym najlepiej podawać w towarzystwie barszczu czerwonego.

12

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szczyp. sól, pieprz

1 opak. barszcz czerwony krakus

250 g kapusta kiszona

30 g suszone grzyby

25 g drożdże

1 szkl. mleko

2 szt. jaja

1 szkl. olej

1 szczyp. majeranek

5 szt. ziele angielskie

1 szt. liść laurowy

1 szczyp. cukier

Przygotowanie


1

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem z dodatkiem cukru, po czym odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.

2

Gotowy zaczyn dodajemy do mąki, jaj i szczypty soli. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jędrne. Gotowe ciasto odstawiamy na godzinę pod przykryciem w ciepłe miejsce.

3

Grzyby moczymy w ciepłej wodzie przez około godzinę.

4

Kapustę siekamy, dajemy miękkie grzyby i przyprawy. Gotujemy przez godzinę, co jakiś czas mieszając. Rozgrzewamy olej, po czym smażymy gotowy farsz.

5

Ciasto wałkujemy na placek około 0,5 cm grubości. Wykładamy chłodny farsz i zawijamy. Formujemy kulebiak (możemy również użyć keksówki) i pieczemy w 180 stopniach przez około 30-40 minut.

6

Podajemy pokrojony na plastry z barszczem czerwonym Krakus.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

543

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

26

gram

Tłuszcze

45

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły