Kulebiak
formularz
Kulebiak, czyli tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, które składa się z cienkiego placka drożdżowego wypełnionego kapustą i grzybami. To wyjątkowo smaczny wypiek, a także świetna alternatywa dla pierogów, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Kulebiak idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole i zadowoli podniebienia zarówno domowników, jak i gości. Aromatyczny farsz z kiszonej kapusty i suszonych grzybów skryty w cieście drożdżowym najlepiej podawać w towarzystwie barszczu czerwonego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
543
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 2
Kulebiak, czyli tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, które składa się z cienkiego placka drożdżowego wypełnionego kapustą i grzybami. To wyjątkowo smaczny wypiek, a także świetna alternatywa dla pierogów, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Kulebiak idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole i zadowoli podniebienia zarówno domowników, jak i gości. Aromatyczny farsz z kiszonej kapusty i suszonych grzybów skryty w cieście drożdżowym najlepiej podawać w towarzystwie barszczu czerwonego.
12
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 opak. barszcz czerwony krakus
250 g kapusta kiszona
30 g suszone grzyby
25 g drożdże
1 szkl. mleko
2 szt. jaja
1 szkl. olej
1 szczyp. majeranek
5 szt. ziele angielskie
1 szt. liść laurowy
1 szczyp. cukier
Przygotowanie
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem z dodatkiem cukru, po czym odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
Gotowy zaczyn dodajemy do mąki, jaj i szczypty soli. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jędrne. Gotowe ciasto odstawiamy na godzinę pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Grzyby moczymy w ciepłej wodzie przez około godzinę.
Kapustę siekamy, dajemy miękkie grzyby i przyprawy. Gotujemy przez godzinę, co jakiś czas mieszając. Rozgrzewamy olej, po czym smażymy gotowy farsz.
Ciasto wałkujemy na placek około 0,5 cm grubości. Wykładamy chłodny farsz i zawijamy. Formujemy kulebiak (możemy również użyć keksówki) i pieczemy w 180 stopniach przez około 30-40 minut.
Podajemy pokrojony na plastry z barszczem czerwonym Krakus.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
543
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Jajka