Kulebiak

kontakt_1
Kulebiak

0

0 / 0

Drożdżowa strucla wypełniona po brzegi kapustą i grzybami to wyjątkowy rarytas nie tylko na Boże Narodzenie. To pyszne danie najlepiej smakuje podane tuż po upieczeniu. Dzięki temu prostemu przepisowi każdy może cieszyć się świeżym i nieziemsko pysznym kulebiakiem.

15

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 g mąka lubella puszysta tortowa

30 g drożdże świeże

200 mleko

100 g masło

0.50 łyżecz. cukier

2 szt. jaja

1 szczyp. sól

0.50 kg kapusta kiszona

15 g cebula

1 szt. marchew

30 g suszone grzyby

1 szt. jajo

100 g kasza gryczana palona

1 szczyp. sól, pieprz

1 opak. sok tymbark 100% jabłko

Przygotowanie


1

Drożdże wymieszać z cukrem do uzyskania płynnej, gładkiej masy i odstawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut.

2

Masło rozpuścić i wystudzić. Mąkę wymieszać z solą, jajkami, ciepłym mlekiem i dodać podrośnięte drożdże oraz ostudzone masło. Zagnieść do uzyskania gładkiej masy i odstawić do wyrośnięcia na około 50 minut.

3

Kapustę kiszoną odcisnąć, podsmażyć na maśle, podlać pół szklanki wody i dusić ok 20 minut. Grzyby namoczone wcześniej, odsączyć, pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą również pokrojoną w kostkę. Dodać do kapusty. Marchewkę obrać, zetrzeć na grubych oczkach i dodać do kapusty.

4

Podsmażyć. Odstawić do wystygnięcia.

5

Kaszę gryczaną ugotować do miękkości, ostudzić i dodać do kapusty. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać roztrzepane jajko.

6

Ciasto rozwałkować, nałożyć farsz i zawinąć, sklejając brzegi lub zawinąć jak roladę. Wierzch kulebiaka posmarować roztrzepanym jajem i piec ok 50 minut w 200 stopniach Celsjusza. Kulebiak podawać pokrojony w plastry.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły