Kulebiak
kontakt_1
Drożdżowa strucla wypełniona po brzegi kapustą i grzybami to wyjątkowy rarytas nie tylko na Boże Narodzenie. To pyszne danie najlepiej smakuje podane tuż po upieczeniu. Dzięki temu prostemu przepisowi każdy może cieszyć się świeżym i nieziemsko pysznym kulebiakiem.
0
0 / 0
Drożdżowa strucla wypełniona po brzegi kapustą i grzybami to wyjątkowy rarytas nie tylko na Boże Narodzenie. To pyszne danie najlepiej smakuje podane tuż po upieczeniu. Dzięki temu prostemu przepisowi każdy może cieszyć się świeżym i nieziemsko pysznym kulebiakiem.
15
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 g mąka lubella puszysta tortowa
30 g drożdże świeże
200 mleko
100 g masło
0.50 łyżecz. cukier
2 szt. jaja
1 szczyp. sól
0.50 kg kapusta kiszona
15 g cebula
1 szt. marchew
30 g suszone grzyby
1 szt. jajo
100 g kasza gryczana palona
1 szczyp. sól, pieprz
1 opak. sok tymbark 100% jabłko
Przygotowanie
Drożdże wymieszać z cukrem do uzyskania płynnej, gładkiej masy i odstawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
Masło rozpuścić i wystudzić. Mąkę wymieszać z solą, jajkami, ciepłym mlekiem i dodać podrośnięte drożdże oraz ostudzone masło. Zagnieść do uzyskania gładkiej masy i odstawić do wyrośnięcia na około 50 minut.
Kapustę kiszoną odcisnąć, podsmażyć na maśle, podlać pół szklanki wody i dusić ok 20 minut. Grzyby namoczone wcześniej, odsączyć, pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą również pokrojoną w kostkę. Dodać do kapusty. Marchewkę obrać, zetrzeć na grubych oczkach i dodać do kapusty.
Podsmażyć. Odstawić do wystygnięcia.
Kaszę gryczaną ugotować do miękkości, ostudzić i dodać do kapusty. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać roztrzepane jajko.
Ciasto rozwałkować, nałożyć farsz i zawinąć, sklejając brzegi lub zawinąć jak roladę. Wierzch kulebiaka posmarować roztrzepanym jajem i piec ok 50 minut w 200 stopniach Celsjusza. Kulebiak podawać pokrojony w plastry.