1

Składniki

1 Szczypta
sól
20 Gramów
drożdże
50 Gramów
masło extra
2 Szklanki
mąka Lubella
5 Sztuk
grzyby suszone
2 Sztuki
liść laurowy
3 Sztuki
ziele angielskie
1 Łyżka
cukier
0.5 Kilograma
kapusta kiszona
0.5 Sztuki
mleko
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Kapustę gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim, namoczonymi grzybkami.
  2. Gdy kapusta będzie miękka odlewamy wodę i kroimy na drobniejsze kawałki.
  3. Podsmażoną cebulę z czosnkiem na oleju dodajemy do kapusty, doprawiamy pieprzem i solą.
  4. Przygotowujemy zaczyn z drożdży, 1/3 ciepłego mleka i cukru, odstawiamy w ciepłe miejsce.
  5. Gdy zaczyn z drożdży zacznie "pracować" dodajemy mąkę, jaja, pozostałe mleko, sól i roztopione ostudzone masło.
  6. Ciasto wyrabiamy, aż zacznie odklejać się od rąk, wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia tak, aby zwiększyło dwa razy swoją objętość.
  7. Gotowe ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm kładziemy farsz i zakładamy brzegi.
  8. Smarujemy jajem i pieczemy w formie 11x 40 cm około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

Opis

Kulebiak mojej babci.

Podobne przepisy

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min
Cynamonowe zawijańce

Pączki migdałowe

Średni Do 3 godz
Pączki migdałowe

Paszteciki z kaszą i pieczarkami

Łatwy Do 40 min
Paszteciki z kaszą i pieczarkami

Podwójnie kakaowe rogaliki

Łatwy Do 3 godz
Podwójnie kakaowe rogaliki

Babka drożdżowa z bakaliami

Średni Do 3 godz
Babka drożdżowa z bakaliami

Ciasto z sercem

Łatwy Do 3 godz
Ciasto z sercem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!