1

Składniki

2 Szklanki
1 Szczypta
sól
20 Gramów
drożdże
50 Gramów
masło extra
5 Sztuk
grzyby suszone
2 Sztuki
liść laurowy
3 Sztuki
ziele angielskie
1 Łyżka
cukier
0.5 Kilograma
kapusta kiszona
0.5 Sztuki
mleko
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Kapustę gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim, namoczonymi grzybkami.
  2. Gdy kapusta będzie miękka odlewamy wodę i kroimy na drobniejsze kawałki.
  3. Podsmażoną cebulę z czosnkiem na oleju dodajemy do kapusty, doprawiamy pieprzem i solą.
  4. Przygotowujemy zaczyn z drożdży, 1/3 ciepłego mleka i cukru, odstawiamy w ciepłe miejsce.
  5. Gdy zaczyn z drożdży zacznie "pracować" dodajemy mąkę, jaja, pozostałe mleko, sól i roztopione ostudzone masło.
  6. Ciasto wyrabiamy, aż zacznie odklejać się od rąk, wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia tak, aby zwiększyło dwa razy swoją objętość.
  7. Gotowe ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm kładziemy farsz i zakładamy brzegi.
  8. Smarujemy jajem i pieczemy w formie 11x 40 cm około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

Opis

Kulebiak mojej babci.

Podobne przepisy

Pączki

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki

Pączki z budyniem

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z budyniem

Pączki z konfiturą wiśniową

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Pączki z konfiturą wiśniową

Smażone poduszki drożdżowe z czekoladą

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Smażone poduszki drożdżowe z czekoladą

Pączki migdaŁowe

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki migdaŁowe

Pączki migdałowe

Przepis
Średni Do 3 godz
Pączki migdałowe

Domowa Drożdżówka

Przepis
Łatwy Do 15 min
Domowa Drożdżówka

Makowiec zawijany

Przepis
Trudny Do 40 min
Makowiec zawijany

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!