Kulebiak
tyna
Pyszny, tradycyjny kulebiak jak u babci. Kulebiak z ciasta drożdżowego wypełniony świątecznym farszem z kapustą i grzybami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
275
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pyszny, tradycyjny kulebiak jak u babci. Kulebiak z ciasta drożdżowego wypełniony świątecznym farszem z kapustą i grzybami.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
20 g drożdże
50 g masło
2 szkl. mąka lubella
5 szt. grzyby suszone
2 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
1 łyżka cukier
0.50 kg kapusta kiszona
0.50 szt. mleko
Przygotowanie
Kapustę gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim, namoczonymi grzybkami.
Gdy kapusta będzie miękka odlewamy wodę i kroimy na drobniejsze kawałki.
Podsmażoną cebulę z czosnkiem na oleju dodajemy do kapusty, doprawiamy pieprzem i solą.
Przygotowujemy zaczyn z drożdży, 1/3 ciepłego mleka i cukru, odstawiamy w ciepłe miejsce.
Gdy zaczyn z drożdży zacznie "pracować" dodajemy mąkę, jaja, pozostałe mleko, sól i roztopione ostudzone masło.
Ciasto wyrabiamy, aż zacznie odklejać się od rąk, wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia tak, aby zwiększyło dwa razy swoją objętość.
Gotowe ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm kładziemy farsz i zakładamy brzegi.
Smarujemy jajem i pieczemy w formie 11 cm x 40 cm około 30-40 minut w temp. 180 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
275
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.