Kulebiak

tyna
Kulebiak

1

0 / 0

Pyszny, tradycyjny kulebiak jak u babci. Kulebiak z ciasta drożdżowego wypełniony świątecznym farszem z kapustą i grzybami.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szcz. sól

20 g drożdże

50 g masło

2 szkl. mąka lubella

5 szt. grzyby suszone

2 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

1 łyżka cukier

0.50 kg kapusta kiszona

0.50 szt. mleko

Przygotowanie


1

Kapustę gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim, namoczonymi grzybkami.

2

Gdy kapusta będzie miękka odlewamy wodę i kroimy na drobniejsze kawałki.

3

Podsmażoną cebulę z czosnkiem na oleju dodajemy do kapusty, doprawiamy pieprzem i solą.

4

Przygotowujemy zaczyn z drożdży, 1/3 ciepłego mleka i cukru, odstawiamy w ciepłe miejsce.

5

Gdy zaczyn z drożdży zacznie "pracować" dodajemy mąkę, jaja, pozostałe mleko, sól i roztopione ostudzone masło.

6

Ciasto wyrabiamy, aż zacznie odklejać się od rąk, wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia tak, aby zwiększyło dwa razy swoją objętość.

7

Gotowe ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm kładziemy farsz i zakładamy brzegi.

8

Smarujemy jajem i pieczemy w formie 11 cm x 40 cm około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły