0

Składniki

2 Szczypty
sól
1 Szklanka
woda
4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
2 Łyżki
cukier puder
2 Łyżki
tłuszcz
20 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
10 Dekagramów
masło
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. 1.Zagotować wodę z masłem i solą, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, podgrzewać mieszając, aż masa stanie się szklista.
  2. 2.Wtedy przestudzić ją i ucierać jeszcze ok 10 min, dodając po jednym jaju, a potem wstawić do lodówki mniej więcej na 1 godzinę.
  3. 3.Schłodzone ciasto nabierać łyżeczką i rękami (maczanymi w wodzie), formować kulki kładąc je na wysmarowanej tłuszczem blasze, zachowując między nimi odległość ok 5 cm.
  4. 4.Wstawić do gorącego piekarnika (210 C. stopni) i piec ok.20 min na złoty kolor.
  5. 5.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Opis

Kule śniegowe

Podobne przepisy

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz

Ptysie

Średni Do 1 godz

Strudel w budyniu

Średni Do 3 godz

Wiedeński tort Sachera

Średni Do 40 min

Kakaowe jajka niespodzianka

Łatwy Do 1 godz

Kakaowe profiterole

Łatwy Do 1 godz

Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Łatwy Do 1 godz

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Średni Do 1,5 godz

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!