Kule śniegowe
m7
Kule śniegowe
Wartości odżywcze na porcję
Energia
335
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kule śniegowe
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 szczyp. sól
1 szkl. woda
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
2 łyżka cukier puder
2 łyżka tłuszcz
20 dag. mąka pszenna tortowa
10 dag. masło
Przygotowanie
1.Zagotować wodę z masłem i solą, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, podgrzewać mieszając, aż masa stanie się szklista.
2.Wtedy przestudzić ją i ucierać jeszcze ok 10 min, dodając po jednym jaju, a potem wstawić do lodówki mniej więcej na 1 godzinę.
3.Schłodzone ciasto nabierać łyżeczką i rękami (maczanymi w wodzie), formować kulki kładąc je na wysmarowanej tłuszczem blasze, zachowując między nimi odległość ok 5 cm.
4.Wstawić do gorącego piekarnika (210 C. stopni) i piec ok.20 min na złoty kolor.
5.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
335
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.