Kule śniegowe

m7
Kule śniegowe

0

0 / 0

Kule śniegowe

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 szcz. sól

1 szkl. woda

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

2 łyżka cukier puder

2 łyżka tłuszcz

20 dek. mąka pszenna tortowa

10 dek. masło

Przygotowanie


1

1.Zagotować wodę z masłem i solą, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, podgrzewać mieszając, aż masa stanie się szklista.

2

2.Wtedy przestudzić ją i ucierać jeszcze ok 10 min, dodając po jednym jaju, a potem wstawić do lodówki mniej więcej na 1 godzinę.

3

3.Schłodzone ciasto nabierać łyżeczką i rękami (maczanymi w wodzie), formować kulki kładąc je na wysmarowanej tłuszczem blasze, zachowując między nimi odległość ok 5 cm.

4

4.Wstawić do gorącego piekarnika (210 C. stopni) i piec ok.20 min na złoty kolor.

5

5.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły