Kukurydziane tacos z serem, warzywami i ketchupową salsą
kontakt_2
Marzy Ci się meksykańska kuchnia? Nawet się nie spodziewasz, jak prosto ją przyrządzisz! Już Pani Pikantnej w tym głowa ;-) Ze składników dostępnych w każdym sklepie – na przykład takich jak ketchup, możesz urządzić prawdziwie meksykańską fiestę w Twoim własnym domu!
0
4 / 6
Marzy Ci się meksykańska kuchnia? Nawet się nie spodziewasz, jak prosto ją przyrządzisz! Już Pani Pikantnej w tym głowa ;-) Ze składników dostępnych w każdym sklepie – na przykład takich jak ketchup, możesz urządzić prawdziwie meksykańską fiestę w Twoim własnym domu!
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
350 g mąka kukurydziana
150 woda przegotowana
500 g mięso mielone
1 puszka pomidory krojone łowicz
3 szt. ząbek czosnku
250 g ser żółty
1 szt. cebula
1 szt. papryka zielona
1 szt. sałata masłowa
1 puszka kukurydza konserwowa
1 łyżecz. suszona bazylia
1 łyżecz. suszone oregano
2 szczyp. sól, pieprz
4 łyżka olej słonecznikowy
5 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot
Przygotowanie
Do zrobienia własnych kukurydzianych łódeczek, potrzebujesz 350 g szklanki mąki, szczyptę soli, 4 łyżek oleju i 150 ml szklanki ciepłej wody. Wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej, elastycznej masy.
Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego niewielkie koła (można to zrobić przy użyciu małego talerzyka). Podsmaż je delikatnie na beztłuszczowej patelni. Kiedy wszystkie placki będą już gotowe, posmaruj każdego z nich z jednej strony olejem. Najwygodniej będzie rozprowadzić go specjalnym pędzelkiem. Usmaż posmarowaną stronę na patelni, a po wyjęciu ułóż w taki sposób, by formowały się łódeczki.
Mięso z cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem obsmaż na patelni. Dodaj pomidory z puszki i 5 łyżek ketchupu Kotlin z piekła rodem. Cały czas mieszaj, aż do usmażenia się mięsa i odparowania części wody z pomidorów. Dodaj starty żółty ser i podsmażaj aż ser się rozpuści.
W tym czasie odsącz kukurydzę i posiekaj sałatę z papryką. Dodaj pozostałe składniki farszu. Starannie wymieszaj, dodaj soli, pieprzu i ziół. Do przygotowanych wcześniej łódeczek włóż mięsny farsz. Polej wnętrze odrobiną ketchupu. Gotowe!