Kukurydziane jeżyki z bakaliami w towarzystwie Kubusiowego budyniu
MagdalenaMilewska
Kukurydziane jeżyki pamiętam jeszcze z dzieciństwa, robiłam je jak miałam kilka lat. Teraz urozmaiciłam je bakaliami i podaję w towarzystwie budyniu ugotowanego na bazie soku Kubuś. Taka śniadaniówka przypadnie do gustu za równo dużemu, jak i małemu łasuchowi i doda mu dużo energii do nauki i zabawy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
365
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kukurydziane jeżyki pamiętam jeszcze z dzieciństwa, robiłam je jak miałam kilka lat. Teraz urozmaiciłam je bakaliami i podaję w towarzystwie budyniu ugotowanego na bazie soku Kubuś. Taka śniadaniówka przypadnie do gustu za równo dużemu, jak i małemu łasuchowi i doda mu dużo energii do nauki i zabawy.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
50 g płatki lubella corn flakes klasyczne
50 g margaryna
30 g cukier puder
3 łyżka miód
2 łyżka kakao decomorreno
1 łyżka rodzynki
1 łyżka orzechy laskowe
1 łyżka żurawina suszona
2 łyżka pestki słonecznika
500 sok kubuś banan-marchew-jabłko
1 opak. budyń waniliowy bez cukru
Przygotowanie
Przygotować wszystkie składniki potrzebne do zrobienia kukurydzianych jeżyków z bakaliami i Kubusiowego budyniu. Orzechy laskowe posiekać na mniejsze kawałki i odłożyć.
Do garnka włożyć cukier puder, margarynę, kakao i miód. Podgrzewać na małej mocy palnika i mieszać do połączenia się wszystkich składników. Zdjąć garnek z palnika.
Do masy kakaowej dodać płatki kukurydziane, rodzynki, orzechy laskowe, żurawinę suszoną i pestki słonecznika. Wszystko razem dobrze wymieszać. Jeżyki nakładać łyżką do papilotek na muffinki. Odstawić do wystudzenia.
450 ml soku Kubuś przelać do garnka i zagotować. Pozostałe 50 ml soku Kubuś przelać do miseczki, dodać do niego budyń i wymieszać. Wlać do gotującego się soku i ugotować gęsty budyń. Przelać do pojemniczków i wystudzić.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
365
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.