Kryzysowa zupa z kaszy jaglanej i prawdziwków

m7
Kryzysowa zupa z kaszy jaglanej i prawdziwków

Średnia 0 / 0

Oceń!

Bardzo szybka zupa, która przypomniała się mojej babci po latach i weszła do kanonu moich ulubionych. Gotowała ją w czasie wojny moja prababcia. Jeśli lubisz zbierać grzyby to najdroższy składnik masz z głowy. Szybko, taniutko a przepysznie.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szt. marchew

1 szt. cebula

2 szt. ziele angielskie

1.50 szt. kostka rosołowa

4 łyżka kasza jaglana

2 dag. prawdziwki suszone

Przygotowanie


Zagotować 1,5 l wody.

Cebulę obrać, nadkroić na krzyż i nadpalić na gazie.

Do wody wrzucić cebulę, grzyby, listek, ziele i kostki rosołowe.

Wyciągnąć grzybki, gdy staną się miękkie, pokroić w cieniutkie paseczki i wrzucić z powrotem.

Dodać marchew startą na tarce z dużymi oczkami.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem i gotować 20 minut.

Dodać kaszę jaglaną i gotować jeszcze 20 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

88

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

16

gram

Tłuszcze

1

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły