Krupnik z podgrzybkami

EkspertOdKuchni
Krupnik z podgrzybkami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Krupnik z podgrzybkami to prosta zupa, która dobrze sprawdza się na chłodniejsze dni i wtedy, gdy potrzebujesz sycącego, domowego posiłku. Grzyby nadają jej wyraźniejszy smak niż klasycznej wersji, a kasza jaglana sprawia, że zupa jest pożywna, ale nadal lekka. To dobry wybór na szybki obiad dla całej rodziny. Pasuje zarówno do codziennego menu, jak i do osób, które lubią tradycyjne smaki z małym twistem.

15

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. marchewka

1 szt. korzeń pietruszki

100 g seler

1 szt. cebula

0.50 szt. por

1 łyżka masło

3 szt. ziemniaki

4 łyżka kasza jaglana

1.20 l bulion warzywny lub grzybowy

200 g podgrzybki świeże lub mrożone

100 ml śmietanka 30%

3 szt. ziarenka ziela angielskiego

1 szt. liść laurowy

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

2 łyżka posiekany koperek

Przygotowanie


Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę, a pora w ćwierćtalarki.

Krok 2

W dużym garnku rozpuść masło i podsmaż cebulę oraz pora, aż się zeszklą.

Dodaj starte warzywa korzeniowe, wymieszaj i smaż jeszcze ok. 5 minut.


Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, kaszę jaglaną, podgrzybki, ziele angielskie i liść laurowy.

Wlej bulion i gotuj 25–30 minut, aż wszystkie warzywa i kasza będą miękkie.

Wlej śmietankę, wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.

Dodaj posiekany koperek i podawaj gorącą zupę.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

220

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

24

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły