Krupnik z podgrzybkami
EkspertOdKuchni

Krupnik z podgrzybkami to prosta zupa, która dobrze sprawdza się na chłodniejsze dni i wtedy, gdy potrzebujesz sycącego, domowego posiłku. Grzyby nadają jej wyraźniejszy smak niż klasycznej wersji, a kasza jaglana sprawia, że zupa jest pożywna, ale nadal lekka. To dobry wybór na szybki obiad dla całej rodziny. Pasuje zarówno do codziennego menu, jak i do osób, które lubią tradycyjne smaki z małym twistem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
220
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Krupnik z podgrzybkami to prosta zupa, która dobrze sprawdza się na chłodniejsze dni i wtedy, gdy potrzebujesz sycącego, domowego posiłku. Grzyby nadają jej wyraźniejszy smak niż klasycznej wersji, a kasza jaglana sprawia, że zupa jest pożywna, ale nadal lekka. To dobry wybór na szybki obiad dla całej rodziny. Pasuje zarówno do codziennego menu, jak i do osób, które lubią tradycyjne smaki z małym twistem.
15
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. marchewka
1 szt. korzeń pietruszki
100 g seler
1 szt. cebula
0.50 szt. por
1 łyżka masło
3 szt. ziemniaki
4 łyżka kasza jaglana
1.20 l bulion warzywny lub grzybowy
200 g podgrzybki świeże lub mrożone
100 ml śmietanka 30%
3 szt. ziarenka ziela angielskiego
1 szt. liść laurowy
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
2 łyżka posiekany koperek
Przygotowanie
Przygotowanie składników
Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Cebulę pokrój w drobną kostkę, a pora w ćwierćtalarki.

W dużym garnku rozpuść masło i podsmaż cebulę oraz pora, aż się zeszklą.
Dodaj starte warzywa korzeniowe, wymieszaj i smaż jeszcze ok. 5 minut.
Gotowanie zupy
Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, kaszę jaglaną, podgrzybki, ziele angielskie i liść laurowy.
Wlej bulion i gotuj 25–30 minut, aż wszystkie warzywa i kasza będą miękkie.
Wlej śmietankę, wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
Dodaj posiekany koperek i podawaj gorącą zupę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
220
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.