Krupnik po prostu
m7
1
5 / 1
Bez wariacji smakowych - po prostu krupnik.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szcz. sos tabasco
1 łyżeczka majeranek
1 łyżeczka pieprz ziarnisty
200 g mięso wołowe
200 g żeberka wieprzowe
3 szt. marchew
1 szt. seler
3 szt. seler naciowy
1 szt. cebula
3 szt. korzeń pietruszki
1 szt. nać pietruszki
5 szt. ziele angielskie
5 szt. liść laurowy
2 łyżka sól
Przygotowanie
3 litry zimnej wody, mięso, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny cały, doprowadzić powoli do wrzenia i na małym ogniu (ma delikatnie "bulgotać"). Warzyć min. 1 godzinę, najlepiej 2.
30 minut od momentu zagotowania wyjąć liście laurowe i ziele angielskie.
30 minut przed końcem gotowania dodać całą marchew, cały kawałek selera seler, cały korzeń pietruszki, nać pietruszki, całą cebulę (opaloną) i ziemniaki skrojone w kostkę.
15 minut przed końcem gotowania dodać: pieprz, majeranek i sól.
Również 15 minut przed końcem gotowania zlać ok. litra wywaru do osobnego naczynia, dodać łyżeczkę oliwy i gotować w tym dobrze wypłukaną (np. 5 razy) kaszę jęczmienną.
Po tych 15 minutach trzymać na delikatnym - jak i zresztą przez cały czas wcześniej - gazie, wyjąć i rozdrobnić mięso usuwając wszelkie żyłki, tłuszcz, itp. (ma zostać tylko chude mięso) wyjąć i pokroić w drobną kostkę marchew, zetrzeć selera i korzeń pietruszki, posiekać nać pietruszki i wszystko z powrotem wrzucić do gara.