Krupnik po prostu

m7
Krupnik po prostu

1

5 / 1

Bez wariacji smakowych - po prostu krupnik.

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 szcz. sos tabasco

1 łyżeczka majeranek

1 łyżeczka pieprz ziarnisty

200 g mięso wołowe

200 g żeberka wieprzowe

3 szt. marchew

1 szt. seler

3 szt. seler naciowy

1 szt. cebula

3 szt. korzeń pietruszki

1 szt. nać pietruszki

5 szt. ziele angielskie

5 szt. liść laurowy

2 łyżka sól

Przygotowanie


1

3 litry zimnej wody, mięso, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny cały, doprowadzić powoli do wrzenia i na małym ogniu (ma delikatnie "bulgotać"). Warzyć min. 1 godzinę, najlepiej 2.

2

30 minut od momentu zagotowania wyjąć liście laurowe i ziele angielskie.

3

30 minut przed końcem gotowania dodać całą marchew, cały kawałek selera seler, cały korzeń pietruszki, nać pietruszki, całą cebulę (opaloną) i ziemniaki skrojone w kostkę.

4

15 minut przed końcem gotowania dodać: pieprz, majeranek i sól.

5

Również 15 minut przed końcem gotowania zlać ok. litra wywaru do osobnego naczynia, dodać łyżeczkę oliwy i gotować w tym dobrze wypłukaną (np. 5 razy) kaszę jęczmienną.

6

Po tych 15 minutach trzymać na delikatnym - jak i zresztą przez cały czas wcześniej - gazie, wyjąć i rozdrobnić mięso usuwając wszelkie żyłki, tłuszcz, itp. (ma zostać tylko chude mięso) wyjąć i pokroić w drobną kostkę marchew, zetrzeć selera i korzeń pietruszki, posiekać nać pietruszki i wszystko z powrotem wrzucić do gara.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły