Kruche ze śliwką
malg
Delikatne kruche ciasto ze śliwkami jest proste do zrobienia i bardzo dobre. Polecamy do popołudniowej kawy lub herbaty. Gwarantujemy, na jednym kawałku się nie skończy!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3121
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
342
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Delikatne kruche ciasto ze śliwkami jest proste do zrobienia i bardzo dobre. Polecamy do popołudniowej kawy lub herbaty. Gwarantujemy, na jednym kawałku się nie skończy!
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 łyżecz. proszek do pieczenia
5 szt. żółtko jaja kurzego
3 łyżka cukier puder
2.50 dag. mąka lubella puszysta luksusowa
250 dag. masło
60 dag. śliwki węgierki
Przygotowanie
Masło pokroić w kostkę, zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.
Blachę o wymiarach 33x20 cm wysmarować masłem, na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 10 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Połówki śliwek ułożyć skórką do ciasta, na śliwki zetrzeć pozostałe ciasto piec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3121
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
342
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.