Kruche ze śliwką

malg
Kruche ze śliwką

0

0 / 0

Delikatne kruche ciasto ze śliwkami jest proste do zrobienia i bardzo dobre. Polecamy do popołudniowej kawy lub herbaty. Gwarantujemy, na jednym kawałku się nie skończy!

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 łyżecz. proszek do pieczenia

5 szt. żółtko jaja kurzego

3 łyżka cukier puder

2.50 dag. mąka lubella puszysta luksusowa

250 dag. masło

60 dag. śliwki węgierki

Przygotowanie


1

Masło pokroić w kostkę, zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.

2

Blachę o wymiarach 33x20 cm wysmarować masłem, na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 10 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

3

Połówki śliwek ułożyć skórką do ciasta, na śliwki zetrzeć pozostałe ciasto piec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

3121

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

20

gram

Tłuszcze

342

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły