Kruche ze śliwką

bartek

Kruche ciasto w połączeniu ze śliwkami i budyniem jest idealne. Doskonały balans smaków Cię zachwyci.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
653
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
65
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kruche ciasto w połączeniu ze śliwkami i budyniem jest idealne. Doskonały balans smaków Cię zachwyci.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
200 woda
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. budyń waniliowy
1 szt. cukier waniliowy
1.50 łyżka mąka pszenna krupczatka lubelli
1.50 łyżka cukier
30 dag. mąka pszenna tortowa lubella
10 dag. cukier puder
20 dag. masło
10 dag. cukier
20 dag. margaryna zwykła
0.50 kg śliwki
Przygotowanie
Zagniatamy ciasto: 30 dag mąki tortowej, 1/4 torebki proszku do pieczenia, 10 dag cukru pudru, 1 jajo, 20 dag masła lub margaryny - i wkładamy je minimum na pół godziny do lodówki.
Krem śliwkowy: 1/5 kg śliwek, 1 budyń waniliowy, 10 dag cukru, 200 ml wody. Śliwki drylujemy małym nożykiem. W rondelku gotujemy wodę z cukrem, dodajemy rozrobiony budyń, a po chwili wydrylowane połówki śliwek. Gotujemy razem 2-3 minuty, następnie studzimy.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, pamiętać o brzegach. Na too wylać krem śliwkowy i posypać kruszonką.
Kruszonka: zagniatamy 1 i 1/2 łyżki mąki krupczatki, 1 i 1/2 łyżki cukru, torebka cukru waniliowego, 20 dag margaryny.
Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.