Kruche ze śliwką

bartek
Kruche ze śliwką

0

0 / 0

Kruche ciasto w połączeniu ze śliwkami i budyniem jest idealne. Doskonały balans smaków Cię zachwyci.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

200 woda

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. budyń waniliowy

1 szt. cukier waniliowy

1.50 łyżka mąka pszenna krupczatka lubelli

1.50 łyżka cukier

30 dag. mąka pszenna tortowa lubella

10 dag. cukier puder

20 dag. masło

10 dag. cukier

20 dag. margaryna zwykła

0.50 kg śliwki

Przygotowanie


1

Zagniatamy ciasto: 30 dag mąki tortowej, 1/4 torebki proszku do pieczenia, 10 dag cukru pudru, 1 jajo, 20 dag masła lub margaryny - i wkładamy je minimum na pół godziny do lodówki.

2

Krem śliwkowy: 1/5 kg śliwek, 1 budyń waniliowy, 10 dag cukru, 200 ml wody. Śliwki drylujemy małym nożykiem. W rondelku gotujemy wodę z cukrem, dodajemy rozrobiony budyń, a po chwili wydrylowane połówki śliwek. Gotujemy razem 2-3 minuty, następnie studzimy.

3

Ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, pamiętać o brzegach. Na too wylać krem śliwkowy i posypać kruszonką.

4

Kruszonka: zagniatamy 1 i 1/2 łyżki mąki krupczatki, 1 i 1/2 łyżki cukru, torebka cukru waniliowego, 20 dag margaryny.

5

Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły