Kruche z malinami i budyniową masą

malg
Kruche z malinami i budyniową masą

0

0 / 0

Kruche ciasto z masą budyniową i malinami znika z talerzy w mgnieniu oka. To pyszne kruche ciasto z delikatnym, słodkim budyniem i kwaskowatymi malinami to prawdziwa uczta.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szkl. cukier

0.50 szkl. olej słonecznikowy

5 szt. żółtko jaja kurzego

5 szt. białko jaja kurzego

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. budyń waniliowy

2 łyżka proszek do pieczenia

3 łyżka cukier puder

2.50 dag. mąka lubella puszysta krupczatka

250 dag. masło

Przygotowanie


1

Masło pokroić w kostkę, zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta.

2

Blachę o średnicy 25 cm wysmarować masłem, na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut.

3

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

4

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę.

5

Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

6

Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły