Kruche z malinami i budyniową masą

malg

Kruche ciasto z masą budyniową i malinami znika z talerzy w mgnieniu oka. To pyszne kruche ciasto z delikatnym, słodkim budyniem i kwaskowatymi malinami to prawdziwa uczta.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
5151
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
545
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kruche ciasto z masą budyniową i malinami znika z talerzy w mgnieniu oka. To pyszne kruche ciasto z delikatnym, słodkim budyniem i kwaskowatymi malinami to prawdziwa uczta.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szkl. cukier
0.50 szkl. olej słonecznikowy
5 szt. żółtko jaja kurzego
5 szt. białko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. budyń waniliowy
2 łyżka proszek do pieczenia
3 łyżka cukier puder
2.50 dag. mąka lubella puszysta krupczatka
250 dag. masło
Przygotowanie
Masło pokroić w kostkę, zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta.
Blachę o średnicy 25 cm wysmarować masłem, na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut.
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę.
Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
5151
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
545
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.