Kruche tartaletki z porem i czerwonym pesto
maspexdigital
0
0 / 0
Słone tartaletki upieczone z nadzieniem z duszonego pora i śmietany, podane z czerwonym pesto to znakomity przepis na przystawkę. Kruche tartaletki z wytrawnym nadzieniem z pewnością zachwycą Twoich gości.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
200 g mąka pszenna
100 g masło
0.25 łyżeczka sól
65 g twaróg
300 g por
1 łyżka masło
150 śmietana 18%
2 szt. jajko
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
6 łyżeczka czerwone pesto łowicz
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Mąkę przesiewamy z masłem i solą. Dodajemy twarożek i zagniatamy na gładkie ciasto.
Wykładamy nim foremki na tartaletki o średnicy 10 cm (6 sztuk) i nakłuwamy widelcem.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut.
W tym czasie pokrojonego pora dusimy na maśle, aż zmięknie.
Zestawiamy z ognia, dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy roztrzepane jajka, dokładnie mieszamy i wykładamy na podpieczone spody.
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.
Przed podaniem dekorujemy czerwonym pesto. Podajemy na ciepło lub zimno.