Kruche tartaletki z porem i czerwonym pesto

maspexdigital
Kruche tartaletki z porem i czerwonym pesto

0

0 / 0

Słone tartaletki upieczone z nadzieniem z duszonego pora i śmietany, podane z czerwonym pesto to znakomity przepis na przystawkę. Kruche tartaletki z wytrawnym nadzieniem z pewnością zachwycą Twoich gości.

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

200 g mąka pszenna

100 g masło

0.25 łyżecz. sól

65 g twaróg

300 g por

1 łyżka masło

150 śmietana 18%

2 szt. jajko

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

6 łyżecz. czerwone pesto łowicz

Przygotowanie


1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

2

Mąkę przesiewamy z masłem i solą. Dodajemy twarożek i zagniatamy na gładkie ciasto.

3

Wykładamy nim foremki na tartaletki o średnicy 10 cm (6 sztuk) i nakłuwamy widelcem.

4

Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut.

5

W tym czasie pokrojonego pora dusimy na maśle, aż zmięknie.

6

Zestawiamy z ognia, dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.

7

Dodajemy roztrzepane jajka, dokładnie mieszamy i wykładamy na podpieczone spody.

8

Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.

9

Przed podaniem dekorujemy czerwonym pesto. Podajemy na ciepło lub zimno.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

381

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

29

gram

Tłuszcze

25

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły