Kruche tartaletki z porem i czerwonym pesto
maspexdigital
Słone tartaletki upieczone z nadzieniem z duszonego pora i śmietany, podane z czerwonym pesto to znakomity przepis na przystawkę. Kruche tartaletki z wytrawnym nadzieniem z pewnością zachwycą Twoich gości.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
381
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Słone tartaletki upieczone z nadzieniem z duszonego pora i śmietany, podane z czerwonym pesto to znakomity przepis na przystawkę. Kruche tartaletki z wytrawnym nadzieniem z pewnością zachwycą Twoich gości.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
200 g mąka pszenna
100 g masło
0.25 łyżecz. sól
65 g twaróg
300 g por
1 łyżka masło
150 śmietana 18%
2 szt. jajko
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
6 łyżecz. czerwone pesto łowicz
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Mąkę przesiewamy z masłem i solą. Dodajemy twarożek i zagniatamy na gładkie ciasto.
Wykładamy nim foremki na tartaletki o średnicy 10 cm (6 sztuk) i nakłuwamy widelcem.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut.
W tym czasie pokrojonego pora dusimy na maśle, aż zmięknie.
Zestawiamy z ognia, dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy roztrzepane jajka, dokładnie mieszamy i wykładamy na podpieczone spody.
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.
Przed podaniem dekorujemy czerwonym pesto. Podajemy na ciepło lub zimno.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
381
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.