Kruche tartaletki z porem i czerwonym pesto

maspexdigital
Kruche tartaletki z porem i czerwonym pesto

Średnia 0 / 0

Oceń!

Słone tartaletki upieczone z nadzieniem z duszonego pora i śmietany, podane z czerwonym pesto to znakomity przepis na przystawkę. Kruche tartaletki z wytrawnym nadzieniem z pewnością zachwycą Twoich gości.

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

200 g mąka pszenna

100 g masło

0.25 łyżecz. sól

65 g twaróg

300 g por

1 łyżka masło

150 śmietana 18%

2 szt. jajko

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

6 łyżecz. czerwone pesto łowicz

Przygotowanie


Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Mąkę przesiewamy z masłem i solą. Dodajemy twarożek i zagniatamy na gładkie ciasto.

Wykładamy nim foremki na tartaletki o średnicy 10 cm (6 sztuk) i nakłuwamy widelcem.

Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut.

W tym czasie pokrojonego pora dusimy na maśle, aż zmięknie.

Zestawiamy z ognia, dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.

Dodajemy roztrzepane jajka, dokładnie mieszamy i wykładamy na podpieczone spody.

Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.

Przed podaniem dekorujemy czerwonym pesto. Podajemy na ciepło lub zimno.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

381

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

29

gram

Tłuszcze

25

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły