Kruche serduszka z truskawkami

EwelinaPedzikowska
Kruche serduszka z truskawkami

1

0 / 0

Szybkie w przygotowaniu, kruche, pachnące orzeszkami i truskawkami ciasteczka to świetny pomysł na chrupiące małe co nie co. Słodkie serduszkowe ciasteczka z pewnością umilą wieczór w Dniu Zakochanych.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

350 g mąka pszenna tortowa lubella

80 g orzechy ziemne

230 g masło

120 g cukier

1 szt. jaja kurze całe

1 łyżka cukier waniliowy

1 szcz. sól

480 g konfitura truskawkowa łowicz

1 szcz. cukier puder do posypania

1 łyżka olej

Przygotowanie


1

1. Orzechy ziemne zmielić malakserem do postaci mączki.

2

2. Mąkę i mączkę orzechową wymieszać ze sobą, dodać masło, cukier, jajko i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera. Następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

3

3. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4mm i wykroić foremką ciasteczka w kształcie serduszka. Następnie w połowie ilości ciasteczek wykroić mniejsze serduszka.

4

4. Ciasteczka ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-13 minut. Ciasteczka pozostawić do wystudzenia.

5

5. Konfiturę z truskawek przełożyć do rondelka, podgrzać aż do zagotowania i chwilę gotować.

6

6. Każde pełne ciasteczko posmarować ciepłą konfiturą z truskawek, przykryć ciasteczkiem z dziurką i lekko docisnąć aby się skleiły. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły