Kruche serduszka z truskawkami
EwelinaPedzikowska
Szybkie w przygotowaniu, kruche, pachnące orzeszkami i truskawkami ciasteczka to świetny pomysł na chrupiące małe co nie co. Słodkie serduszkowe ciasteczka z pewnością umilą wieczór w Dniu Zakochanych.
1
0 / 0
Szybkie w przygotowaniu, kruche, pachnące orzeszkami i truskawkami ciasteczka to świetny pomysł na chrupiące małe co nie co. Słodkie serduszkowe ciasteczka z pewnością umilą wieczór w Dniu Zakochanych.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
350 g mąka pszenna tortowa lubella
80 g orzechy ziemne
230 g masło
120 g cukier
1 szt. jaja kurze całe
1 łyżka cukier waniliowy
1 szczyp. sól
480 g konfitura truskawkowa łowicz
1 szczyp. cukier puder do posypania
1 łyżka olej
Przygotowanie
1. Orzechy ziemne zmielić malakserem do postaci mączki.
2. Mąkę i mączkę orzechową wymieszać ze sobą, dodać masło, cukier, jajko i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera. Następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
3. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4mm i wykroić foremką ciasteczka w kształcie serduszka. Następnie w połowie ilości ciasteczek wykroić mniejsze serduszka.
4. Ciasteczka ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-13 minut. Ciasteczka pozostawić do wystudzenia.
5. Konfiturę z truskawek przełożyć do rondelka, podgrzać aż do zagotowania i chwilę gotować.
6. Każde pełne ciasteczko posmarować ciepłą konfiturą z truskawek, przykryć ciasteczkiem z dziurką i lekko docisnąć aby się skleiły. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.