Kruche rożki z jabłkiem
m7
Szybkie w przygotowaniu, a jakie smaczne! Kruche rogaliki z jabłkiem są idealne na podwieczorek. Pyszne!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
132
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szybkie w przygotowaniu, a jakie smaczne! Kruche rogaliki z jabłkiem są idealne na podwieczorek. Pyszne!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. cukier waniliowy
1.50 szkl. mąka pszenna tortowa
0.50 szkl. cukier
0.50 szkl. cukier
3 szt. jaja kurze całe
4 szt. jabłka
1 łyżka śmietana 18%
12.50 dag. masło roślinne
Przygotowanie
Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, masło, żółtka jaj i śmietanę i zagnieść szybko kruche ciasto.
Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki, po tym czasie rozwałkować i wycinać z niego niewielkie kwadraty (bok ok. 5-6 cm).
Na kwadraciki kłaść po kawałeczku jabłka (wcześniej obrane i pokrojone) i składać w rożek.
Rożki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarować roztrzepanym białkiem jaja i posypywać cukrem.
Rożki piec około 25-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.