Kruche ciasto z winogronami

maspexdigital
Kruche ciasto z winogronami

0

0 / 0

Niezwykle ciekawe połączenie kruchego ciasta, z budyniem waniliowym, dżemem z czarnej porzeczki Łowicz oraz winogron. Całość jest idealnie zrównoważona smakiem i konsystencją. Jest krucho, kremowo, słodko i kwaśno. Czyli idealnie :)

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

230 g mąka lubella puszysta tortowa

120 g masło

3 łyżka cukier trzcinowy

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 szt. jajko

2 szt. budyń waniliowy

2 szkl. mleko

4 łyżka cukier

100 g dżem łowicz czarna porzeczka

15 szt. winogrona

Przygotowanie


1

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Masło kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy cukier. Składniki mieszamy ze sobą, przecieramy między palcami.

2

Dodajemy jajko i zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 min.

3

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

4

Ciasto wyciągamy z lodówki. Wałkujemy je i przekładamy na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Nakłuwamy widelcem.

5

Podpiekamy spód przez 20 minut.

6

Winogrona myjemy, kroimy na pół i osuszamy.

7

Budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Używamy jednak tylko 2 szklanki mleka.

8

Na podpieczony spód przekładamy budyń, dżem z czarnej porzeczki oraz wbijamy na wierzch winogrona. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły