Kruche ciasto z winogronami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
maspexdigital
![Kruche ciasto z winogronami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699972979293.jpeg&w=3840&q=75)
Niezwykle ciekawe połączenie kruchego ciasta, z budyniem waniliowym, dżemem z czarnej porzeczki Łowicz oraz winogron. Całość jest idealnie zrównoważona smakiem i konsystencją. Jest krucho, kremowo, słodko i kwaśno. Czyli idealnie :)
0
0 / 0
Niezwykle ciekawe połączenie kruchego ciasta, z budyniem waniliowym, dżemem z czarnej porzeczki Łowicz oraz winogron. Całość jest idealnie zrównoważona smakiem i konsystencją. Jest krucho, kremowo, słodko i kwaśno. Czyli idealnie :)
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
230 g mąka lubella puszysta tortowa
120 g masło
3 łyżka cukier trzcinowy
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szt. jajko
2 szt. budyń waniliowy
2 szkl. mleko
4 łyżka cukier
100 g dżem łowicz czarna porzeczka
15 szt. winogrona
Przygotowanie
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Masło kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy cukier. Składniki mieszamy ze sobą, przecieramy między palcami.
Dodajemy jajko i zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 min.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto wyciągamy z lodówki. Wałkujemy je i przekładamy na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Nakłuwamy widelcem.
Podpiekamy spód przez 20 minut.
Winogrona myjemy, kroimy na pół i osuszamy.
Budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Używamy jednak tylko 2 szklanki mleka.
Na podpieczony spód przekładamy budyń, dżem z czarnej porzeczki oraz wbijamy na wierzch winogrona. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.