0

Składniki

3 Szklanki
1 Szklanka
cukier
3 Sztuki
Jaja L
1 Kostka
margaryna
2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
2 Łyżki
Śmietana gęsta
1 Opakowanie
CUKIER WANILIOWY
0.5 Opakowania
kisiel wiśniowy bez cukru
1.5 Szklanki
ingridient
Dżem jagodowy Łowicz
2 Szklanki
wiśnie
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Wymieszaj mąkę, 2/3 szkl. cukru, cukier waniliowy, proszek i śmietanę
  2. Dodaj żółtka oraz roztopioną i przestudzoną margarynę.
  3. Zagnieć ciasto i wyrabiaj je, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.
  4. Podziel ciasto na dwie nierówne części. Większą wyłóż na blasze, a mniejszą schowaj do zamrażalnika.
  5. Posmaruj ciasto grubą warstwą dżemu jagodowego, dodaj świeże lub mrożone wiśnie bez pestek.
  6. Ubij białka z 1/3 szkl. cukru na sztywno. Pod koniec ubijania wsyp pół opakowania kisielu wiśniowego. Pianę wylej na ciasto, a na wierzch zetrzyj ciasto z zamrażarki. Piecz ok. 40 min. w 160 stopniach.

Podobne przepisy

Muffiny waniliowe świąteczne

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Muffiny waniliowe świąteczne

Muffinki z chrupiącymi paluszkami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Muffinki z chrupiącymi paluszkami

Kręgle wodne lub chrusty

Przepis
Łatwy Do 15 min
Kręgle wodne lub chrusty

Ciasto ucierane pod makowiec lub sernik

Przepis
Łatwy Do 40 min
Ciasto ucierane pod makowiec lub sernik

Tort czekoladowy

Przepis
Trudny Do 3 godz
Tort czekoladowy

Czekociasto z patelni

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Czekociasto z patelni

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Sernik piernikowy

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Sernik piernikowy

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!