Kruche ciasto jagodowo - wiśniowe
Lubella
Kruche ciasto z dżemem jagodowym, bezą i wiśniami to prawdziwe niebo w gębie. Słodko-kwaśne połączenie to idealny balans smaków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
5721
kcal
Białka
75
gram
Węglowodany
806
gram
Tłuszcze
236
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Kruche ciasto z dżemem jagodowym, bezą i wiśniami to prawdziwe niebo w gębie. Słodko-kwaśne połączenie to idealny balans smaków.
?
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Przygotowanie
Wymieszaj mąkę, 2/3 szkl. cukru, cukier waniliowy, proszek i śmietanę
Dodaj żółtka oraz roztopioną i przestudzoną margarynę.
Zagnieć ciasto i wyrabiaj je, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.
Podziel ciasto na dwie nierówne części. Większą wyłóż na blasze, a mniejszą schowaj do zamrażalnika.
Posmaruj ciasto grubą warstwą dżemu jagodowego, dodaj świeże lub mrożone wiśnie bez pestek.
Ubij białka z 1/3 szkl. cukru na sztywno. Pod koniec ubijania wsyp pół opakowania kisielu wiśniowego. Pianę wylej na ciasto, a na wierzch zetrzyj ciasto z zamrażarki. Piecz ok. 40 min. w 160 stopniach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
5721
kcal
Białka
75
gram
Węglowodany
806
gram
Tłuszcze
236
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.