Kruche ciasto jagodowo - wiśniowe

Lubella
Kruche ciasto jagodowo - wiśniowe

1

0 / 0

Kruche ciasto z dżemem jagodowym, bezą i wiśniami to prawdziwe niebo w gębie. Słodko-kwaśne połączenie to idealny balans smaków.

?

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Przygotowanie


1

Wymieszaj mąkę, 2/3 szkl. cukru, cukier waniliowy, proszek i śmietanę

2

Dodaj żółtka oraz roztopioną i przestudzoną margarynę.

3

Zagnieć ciasto i wyrabiaj je, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.

4

Podziel ciasto na dwie nierówne części. Większą wyłóż na blasze, a mniejszą schowaj do zamrażalnika.

5

Posmaruj ciasto grubą warstwą dżemu jagodowego, dodaj świeże lub mrożone wiśnie bez pestek.

6

Ubij białka z 1/3 szkl. cukru na sztywno. Pod koniec ubijania wsyp pół opakowania kisielu wiśniowego. Pianę wylej na ciasto, a na wierzch zetrzyj ciasto z zamrażarki. Piecz ok. 40 min. w 160 stopniach.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

5721

kcal

Białka

75

gram

Węglowodany

806

gram

Tłuszcze

236

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły