Kruche ciastka

eluchap
Kruche ciastka

Średnia 0 / 0

Oceń!

Takie ciasteczka sprawią młodszym wiele radości

6

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

2 łyżecz. proszek do pieczenia

2 szkl. mąka krupczatka lubella

1 szkl. cukier puder

1 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka śmietana 18%

25 dag. masło

Przygotowanie


Z mąki przesianej na stolnicę z proszkiem do pieczenia,cukru pudru,żółtka i śmietany wyrabiamy ciasto(powstanie kruszonka),dodajemy utarte na tarce do jarzyn o dużych oczkach,zamrożone masło, wszystko wyrabiamy czubkami palców do chwili aż ciasto będzie jednolite i gładkie.

Owijamy folia i wkładamy na 2-3godziny do lodówki.

Wychłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyciskami foremkami ciastka.

Tak przygotowane ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierz można posmarować rozkłóconym białkiem i posypać posypka.

Pieczemy w temp. 180stopni.

Przez 15 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

125

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

14

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły