Kruche ciasteczka z dżemem

maspexdigital

Chrupiące i proste ciasteczka z nutą cynamonu, przełożone dżemem to przepyszna propozycja na święta. Zachwycą wszystkich gości!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
835
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
132
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.6 / 69
Chrupiące i proste ciasteczka z nutą cynamonu, przełożone dżemem to przepyszna propozycja na święta. Zachwycą wszystkich gości!
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
100 g dżem łowicz 100% truskawka
350 g mąka pszenna lubella
100 g masło
100 g cukier puder
1 szczyp. sól
1 łyżecz. cynamon
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżka jogurt naturalny
Przygotowanie
Masło kroimy w małą kosteczkę. Siekamy razem z mąką, cukrem pudrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy jajka oraz jogurt naturalny. Zagniatamy ciasto podsypując mąką. Ciasto formujemy w kulkę, przekładamy do miski i wkładamy do lodówki na 30 min.
Po upływie czasu wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 2 części i wałkujemy na grubość ok. 3 mm.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykrawamy foremkami lub szklanką ciastka. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Ciastka studzimy na kratce.
Połowę ciastek smarujemy dżemem, a drugą połową je przykrywamy. Całość posypujemy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
835
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
132
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.