Kruche ciasteczka z dżemem

maspexdigital
Kruche ciasteczka z dżemem

0

3.6 / 68

Chrupiące i proste ciasteczka z nutą cynamonu, przełożone dżemem to przepyszna propozycja na święta. Zachwycą wszystkich gości!

8

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

100 g dżem łowicz 100% truskawka

350 g mąka pszenna lubella

100 g masło

100 g cukier puder

1 szcz. sól

1 łyżeczka cynamon

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżka jogurt naturalny

Przygotowanie


1

Masło kroimy w małą kosteczkę. Siekamy razem z mąką, cukrem pudrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy jajka oraz jogurt naturalny. Zagniatamy ciasto podsypując mąką. Ciasto formujemy w kulkę, przekładamy do miski i wkładamy do lodówki na 30 min.

2

Po upływie czasu wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 2 części i wałkujemy na grubość ok. 3 mm.

3

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykrawamy foremkami lub szklanką ciastka. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Ciastka studzimy na kratce.

4

Połowę ciastek smarujemy dżemem, a drugą połową je przykrywamy. Całość posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły