Kruche ciasteczka z dżemem
maspexdigital
Chrupiące i proste ciasteczka z nutą cynamonu, przełożone dżemem to przepyszna propozycja na święta. Zachwycą wszystkich gości!
0
3.6 / 68
Chrupiące i proste ciasteczka z nutą cynamonu, przełożone dżemem to przepyszna propozycja na święta. Zachwycą wszystkich gości!
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
100 g dżem łowicz 100% truskawka
350 g mąka pszenna lubella
100 g masło
100 g cukier puder
1 szcz. sól
1 łyżeczka cynamon
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżka jogurt naturalny
Przygotowanie
Masło kroimy w małą kosteczkę. Siekamy razem z mąką, cukrem pudrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy jajka oraz jogurt naturalny. Zagniatamy ciasto podsypując mąką. Ciasto formujemy w kulkę, przekładamy do miski i wkładamy do lodówki na 30 min.
Po upływie czasu wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 2 części i wałkujemy na grubość ok. 3 mm.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykrawamy foremkami lub szklanką ciastka. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Ciastka studzimy na kratce.
Połowę ciastek smarujemy dżemem, a drugą połową je przykrywamy. Całość posypujemy cukrem pudrem.