0

Składniki

500 Mililitrów
mleko
0.5 Kilograma
mąka pszenna tortowa
1 Szczypta
sól
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Sztuka
Galaretka wiśniowa
2 Sztuki
bita śmietana
3 Sztuki
żółtko jaja kurzego
3 Łyżki
śmietana
3 Łyżki
kakao
10 Dekagramów
cukier puder
20 Dekagramów
margaryna zwykła
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Zmiksować żółtko i cukier puder.
  2. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, zetrzeć margarynę i wymieszać.
  3. Dodać zmiksowane jajka z cukrem, śmietanę, szczyptę soli i zagnieć ciasto.
  4. Odłóżyć ciasto na około pół godziny do lodówki.
  5. Następnie rozwałkować ciasto, urwać mały kawałek ciasta i ulepić kulkę.
  6. Włożyć ją do foremki i wylepić dokładnie i dość cienko.
  7. Piec w 180ºC aż ciasto nabierze ładnego złoto-brązowego koloru (około 20 minut).
  8. Masa:
  9. Do bitej śmietany "śnieżka" dodać mleko, ubić na sztywno.
  10. Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości galaretkę (dzięki temu bita śmietana nabierze owocowego smaku, ponadto będzie bardziej sztywna).
  11. Połowę bitej śmietany wykładać na schłodzone babeczki, do drugiej połowy dodać kakao, wymieszać i wyłóżyć pozostałą część.
  12. Dekorować według własnego uznania.

Opis

Pyszne i efektowne

Podobne przepisy

Babka drożdżowa z bakaliami

Średni Do 3 godz
Babka drożdżowa z bakaliami

Ciasto z masą brzoskwiniową

Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Gwiazdkowy torcik

Łatwy Ponad 3 godz
Gwiazdkowy torcik

Kawowe brownie

Średni Do 40 min
Kawowe brownie

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Mazurek

Łatwy Do 1 godz
Mazurek

Mazurek piernikowy

Łatwy Ponad 3 godz
Mazurek piernikowy

Naleśniki z owocami

Łatwy Do 40 min
Naleśniki z owocami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!