Kruche babeczki
m7
Pyszne i efektowne kruche babeczki zachwycą Twoich gości. Wyglądają pięknie i rewelacyjnie smakują.
0
0 / 0
Pyszne i efektowne kruche babeczki zachwycą Twoich gości. Wyglądają pięknie i rewelacyjnie smakują.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
500 mleko
0.50 kg mąka pszenna tortowa
1 szczyp. sól
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szt. galaretka wiśniowa
2 szt. bita śmietana
3 szt. żółtko jaja kurzego
3 łyżka śmietana
3 łyżka kakao decomorreno
10 dag. cukier puder
20 dag. margaryna zwykła
Przygotowanie
Zmiksować żółtko i cukier puder.
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, zetrzeć margarynę i wymieszać.
Dodać zmiksowane jajka z cukrem, śmietanę, szczyptę soli i zagnieć ciasto.
Odłóżyć ciasto na około pół godziny do lodówki.
Następnie rozwałkować ciasto, urwać mały kawałek ciasta i ulepić kulkę.
Włożyć ją do foremki i wylepić dokładnie i dość cienko.
Piec w 180ºC aż ciasto nabierze ładnego złoto-brązowego koloru (około 20 minut).
Do bitej śmietany "śnieżka" dodać mleko, ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości galaretkę (dzięki temu bita śmietana nabierze owocowego smaku, ponadto będzie bardziej sztywna).
Połowę bitej śmietany wykładać na schłodzone babeczki, do drugiej połowy dodać kakao, wymieszać i wyłożyć pozostałą część.
Dekorować według własnego uznania.