Krówka

m7
Krówka

5

0 / 0

Przepyszne ciasto do kawy - słodkie, miękkie, delikatne z chrupiącą warstwą migdałów.

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

800 mleko

500 śmietana 30%

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 kostka masło

1 szkl. mąka pszenna tortowa

9 szt. jaja kurze

1 szt. budyń

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. budyń w proszku śmietankowy bez cukru

1 szt. mleko skondensowane

2 szt. śmietana fix

24 dag. cukier

24 dag. mąka pszenna

10 dag. płatki migdałowe

Przygotowanie


1

Białka ubić na sztywna pianę. Stopniowo dodawać cukier.

2

Kiedy białka będą sztywne dodać stopniowo żółtka.

3

Mąkę z proszkiem do pieczenia wmieszać delikatnie łyżką.

4

Ciasto wylać na blachę wyłożoną pergaminem i piec w 180 st. C przez 20-30 min.

5

W garnku roztopić masło.

6

Mleko z budyniem, mąką dokładnie wymieszać, wlać masło, dodać cukier waniliowy i gotować ciągle mieszając aż zgęstnieje.

7

Biszkopt przekroić wzdłuż. Wylać ciepły budyń i przykryć drugim plackiem.

8

Kiedy budyń ostygnie, na wierzchu ciasta rozsmarować rozpuszczone w mleku skondensowanym krówki.

9

Śmietanę ubić ze śmietanfixem.

10

Wyłożyć na ciasto, posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

11

Schłodzić w lodówce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły