Krówka
m7

Przepyszne ciasto do kawy - słodkie, miękkie, delikatne z chrupiącą warstwą migdałów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
428
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Przepyszne ciasto do kawy - słodkie, miękkie, delikatne z chrupiącą warstwą migdałów.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
800 mleko
500 śmietana 30%
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka masło
1 szkl. mąka pszenna tortowa
9 szt. jaja kurze
1 szt. budyń
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. budyń w proszku śmietankowy bez cukru
1 szt. mleko skondensowane
2 szt. śmietana fix
24 dag. cukier
24 dag. mąka pszenna
10 dag. płatki migdałowe
Przygotowanie
Kroki
Białka ubić na sztywna pianę. Stopniowo dodawać cukier.
Kiedy białka będą sztywne dodać stopniowo żółtka.
Mąkę z proszkiem do pieczenia wmieszać delikatnie łyżką.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną pergaminem i piec w 180 st. C przez 20-30 min.
W garnku roztopić masło.
Mleko z budyniem, mąką dokładnie wymieszać, wlać masło, dodać cukier waniliowy i gotować ciągle mieszając aż zgęstnieje.
Biszkopt przekroić wzdłuż. Wylać ciepły budyń i przykryć drugim plackiem.
Kiedy budyń ostygnie, na wierzchu ciasta rozsmarować rozpuszczone w mleku skondensowanym krówki.
Śmietanę ubić ze śmietanfixem.
Wyłożyć na ciasto, posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Schłodzić w lodówce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
428
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.