Krówka

m7
Krówka

Średnia 0 / 0

Oceń!

Przepyszne ciasto do kawy - słodkie, miękkie, delikatne z chrupiącą warstwą migdałów.

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

800 mleko

500 śmietana 30%

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 kostka masło

1 szkl. mąka pszenna tortowa

9 szt. jaja kurze

1 szt. budyń

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. budyń w proszku śmietankowy bez cukru

1 szt. mleko skondensowane

2 szt. śmietana fix

24 dag. cukier

24 dag. mąka pszenna

10 dag. płatki migdałowe

Przygotowanie


Białka ubić na sztywna pianę. Stopniowo dodawać cukier.

Kiedy białka będą sztywne dodać stopniowo żółtka.

Mąkę z proszkiem do pieczenia wmieszać delikatnie łyżką.

Ciasto wylać na blachę wyłożoną pergaminem i piec w 180 st. C przez 20-30 min.

W garnku roztopić masło.

Mleko z budyniem, mąką dokładnie wymieszać, wlać masło, dodać cukier waniliowy i gotować ciągle mieszając aż zgęstnieje.

Biszkopt przekroić wzdłuż. Wylać ciepły budyń i przykryć drugim plackiem.

Kiedy budyń ostygnie, na wierzchu ciasta rozsmarować rozpuszczone w mleku skondensowanym krówki.

Śmietanę ubić ze śmietanfixem.

Wyłożyć na ciasto, posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

Schłodzić w lodówce.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

428

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

46

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły