Krówka

m7

Przepyszne ciasto do kawy - słodkie, miękkie, delikatne z chrupiącą warstwą migdałów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
428
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
5
0 / 0
Przepyszne ciasto do kawy - słodkie, miękkie, delikatne z chrupiącą warstwą migdałów.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
800 mleko
500 śmietana 30%
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka masło
1 szkl. mąka pszenna tortowa
9 szt. jaja kurze
1 szt. budyń
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. budyń w proszku śmietankowy bez cukru
1 szt. mleko skondensowane
2 szt. śmietana fix
24 dag. cukier
24 dag. mąka pszenna
10 dag. płatki migdałowe
Przygotowanie
Białka ubić na sztywna pianę. Stopniowo dodawać cukier.
Kiedy białka będą sztywne dodać stopniowo żółtka.
Mąkę z proszkiem do pieczenia wmieszać delikatnie łyżką.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną pergaminem i piec w 180 st. C przez 20-30 min.
W garnku roztopić masło.
Mleko z budyniem, mąką dokładnie wymieszać, wlać masło, dodać cukier waniliowy i gotować ciągle mieszając aż zgęstnieje.
Biszkopt przekroić wzdłuż. Wylać ciepły budyń i przykryć drugim plackiem.
Kiedy budyń ostygnie, na wierzchu ciasta rozsmarować rozpuszczone w mleku skondensowanym krówki.
Śmietanę ubić ze śmietanfixem.
Wyłożyć na ciasto, posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Schłodzić w lodówce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
428
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.